16 December 2006

Stjärnanis

NEW YORK Oj, vad många coola harlemites det var på julkalaset igår – kaviarförsäljare, frilansillustratörer, smyckesformgivare, TV-programledare och annat löst folk. Verkligen proppfullt med folk. ("Men var du inte här när Eartha Kitt var här? Då hade vi 90 personer här, lite mer än nu," sade kvällens värd.)

Jag brukar få mängder av uppslag på Michael & Katrines tillställningar, till exempel är det på dem jag både blivit inspirerad till en Gourmet-text om kaviar i Harlem samt om The New Luxury-konceptet samt att åka till Grönland för att spana på smältande isar.

Nu träffade jag dels en kille från St Marc i Haiti, som är tillsammans med Felicia – hon är en gammal klasskompis till mig på SIPA som nu dessutom läst till sjuksköterska och hoppas bli ivägskickad till Nairobi för att jobba med aidsbehandling – dels två personer som har en politisk TV-talk show i Ghana. Så det var lite research också, såklart, med tanke på gamla och kommande reportageresor.

Michael & Katrine fick en innovation i present: A Swedish Christmas Kit. Det består av en mjuk pepparkaka, en ask chilitryffel med saffran och en apelsin med kryddnejlikor. Allt i en liten påse – vilken också borde ha innehållit en fint vykort på min Gamla stangränd i kvällsbelysning, men jag glömde lägga i det.

Ikväll ska jag på en helt annan fest, i East Orange i New Jersey, och det värdparet kommer att få en helt annan present: en jazzspelande jultomte som jag köpte på en drugstore i Miami och som bara kändes helt rätt i sammanhanget.

Dagens roligaste take på Anna Sjödins avhopp: det var kanske bara fråga om en nollning som spårade ur. Annars känns hela historien mest sorglig, särskilt när man läser hennes kompis sajt. Jag är närmaste inne på Sakines linje. Jag har dock inte läst utredningen och kan inte bedöma vittnenas trovärdighet etc.
Däremot vet jag en person som själv nyligen blivit utsatt för ett mediedrev, och som säger att det fått henne att bli mer skeptiskt inställd till bevakningen av just Sjödin. Kanske ska jag be henne gästblogga i ämnet.

Dagens jul-caffèllatte gjord härhemma i köket var väldigt god; kaffet fick sällskap i bryggaren av en tesked kardemumma och två stycken stjärnanis. Rekommenderas! Julstämningen har nu ökat från noll till kanske fem procent.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment