03 January 2007

Mopti, Löttorp , Alberobello och Bombay...

PANJIM/Goa ...är några av de platser varifrån jag det senaste året varit tvungen att skicka texter, stora bildfiler eller viktiga e-brev ifrån min egen dator, och där det inte var givet att just det skulle gå så enkelt.

Här är ordningen på hur bra det funkat, från utmärkt (1) till sämre (4):

1. Bombay, Indien - bara att knalla in med sin bärbara på antingen ett litet uselt Internetställe*) eller ett flådigt Barista-kafé och ansluta till de trådlösa wifi-näten (i båda fallen dock med registrering och viss, men mycket låg, betalning). På Barista dessutom ypperligt caffèllatte.

2. Mopti, Mali - bara att trycka in en från de befintliga datorerna utdragen Ethernetkabel i min medhavda dator (puh, den hade överlevt sandstormarna kring Essakane i Sahara-öknen). Det krävde dock personliga kontakter och visst schmoozande av min guide gentemot Internetställes-ägaren*).

3. Alberobello, Italien - under min Apulien-resa 2002 hittade jag en datorbutik som hjälpte mig fixa ett gratis, italienskt POP-konto; alltså ett enkelt sätt att ladda ner mina mail via lokala telefonsamtal via modemet.
Fyra år senare kändes den lösningen lite medeltida. Stärkt av erfarenheten från Mopti försökte jag få samme snubbe i samma butik (han kom ihåg mig!) att låna ut en Ethernetkabel. Det gick till sist, trots den eviga oron över "säkerheten" - men blott efter mycket väntan och några omstarter (deras PC-system gillade inte min Mac eller vice versa).
Mina stackars föräldrar fick vänta länge på en närbelägen utservering, och förstod väl inte riktigt vad jag pysslade med! Men till sist gick texten iväg (en Gourmet-kolumn om delikatessers rättigheter).

4. Löttorp/Öland, Sverige - mail och så'nt kunde jag ju skicka hemifrån sommarstugan. Men stora tunga bildfiler krävde en snabbare uppkoppling. Jag hade hört att sådan skulle finnas på Företagshuset i Löttorp, och det lät ju rimligt eftersom där finns en bank, en mäklare, kommunkontor, småföretagarhjälp och så'nt. Just en sådan plats som borde vara som klippt och skuren som hot spot! För mitt småföretag kan ingen större hjälp tänkas än ett snabbt, trådlöst nätverk. Men trots otaliga uppkopplingsförsök med olika Ethernetkablar var det omöjligt att få iväg några bilder. Försökte också med olika hotell, såsom Halltorps gästgiveri, utan framgång. Filerna fick skickas senare, från Stockholm. Även på Öland tvingades mina stackars föräldrar ledsaga mig runt till de förmodade wifi-punkterna med bil.
(Biblioteket i Borgholm hade funkat bra, men nätverket var nere just när vi var där.)

Tyvärr verkar Goa placera sig nå'nstans mellan Alberobello och Löttorp (jag hade hoppats att det skulle gå om Bombay, men icke). Vi har hittat två stycken platser där vi förvisso kunnat koppla in våra egna datorer och laddat ner åtminstone något, men det har gått sanslöst segt och långsamt. Kändes som om inte medeltiden, så åtminstone 2003 i Kina eller så.

Annars tror jag på Asien vad gäller trådlöst, åtminstone här och var har de fattat att det är billigt och bra.... Enligt en kompis som vet är läget gott i Thailand.

/Gunilla


*) Vad säger man om sådana platser som slentrianmässigt kallas Internetkaféer, fastän de nästan aldrig serverar kaffe? Det får bli Internetställen tillsvidare. Man vill ju skilja dem från riktiga kaféer som är smarta nog att ha trådlöst nätverk - det är ju en helt annan slags inrättning.
Det Internetställe jag frekventerade i Bombay sålde inte kaffe, däremot bland mycket annat toalettpapper - hårdvaluta i Indien.

No comments:

Post a Comment