06 May 2007

Fulbloggsfulblogg

NEW YORK Ledsen för alla meningslösa inlägg, men jag går lite på tomgång just nu. Efter Afrikaresa och sjukdom skulle jag verkligen behöva komma igång med arbetet, inte minst av ekonomiska skäl (ehhh...det råder viss obalans mellan mina fasta intäkter, som ju är noll, och mina fasta utgifter, som är ganska gigantiska). I det läget var en strulande dator, som hindrar mig från att jobba, det sista jag behövde.

Men här kommer genast en liten lista med roliga saker jag gjort de senaste tre dagarna, så att ni inte tror att allt bara är elände:
Torsdag: besök i Williamsburg med två kompisar från Stockholm på genomresa (Acqua Santas uteservering!)
Fredag: besök på skön vinbar i Soho med dito kompisar; efterföljande barbesök i Midtown med fler och gemensamma kompisar
Lördag: inflyttningsfest – med en av de gemensamma kompisarna – hos två andra kompisar, som återvänt till Manhattan efter några års utflykt till New Jersey. Och där fanns en för kvällen och mig helt ny kompis, och det snackades om framtida restaurangbesök – så det kan jag tänka på när jag tycker synd om mig själv på grund av allt datorstrul.
Nästan alla här nämnda är svenskar och amerikaner som pendlar mer eller mindre regelbundet mellan Stockholm och New York, så jag antar att jag söker mig till folk vars märkliga vanor jag kan bespegla mig i.

Ni som undrar vad Manhattan-hyrorna ligger på för närvarande kan härmed få ett dagsfärskt exempel. Denna lägenhet låg i ett stort och välskött rejält stenhus med door man, nära Penn Station (mycket centralt beläget på 34:e gatan, men inte ett "fint" eller "hippt" område). En välplanerad tvåa (1BR med New York-terminologi), kanske 60 kvadratmeter, kompakt arbetskök med diskmaskin, åtta fönster åt både gård och gata, en rejäl terrass med plats för rätt många sittande och ännu fler stående, två badrum/toaletter.
På det hela taget en fin lägenhet som det oooh:ades och aaah:ades om en hel del på inflyttningspartajet – mest avundsjuka var vi såklart på terrassen. Hyra: 3 000 dollar i månaden. Ettårskontrakt; efter ett år kan hyran alltså bli precis vad som helst eftersom den i detta fall är oreglerad.

På New York-kalas talas det hyror och lägenhetspriser nästan än mer frenetiskt än i Stockholm (kan ni tänka er?!) och någon igår hade ett skräckexempel på hyreshöjning som fick oss att kippa efter andan: Han hade nyligen varit på en utflyttningsfest hos en vän, vars loftvåning i ett slag hade fått hyran höjd från 3 300 dollar till 7 100 (eller vad det nu var, men något i den stilen)... Tala om hyresglidning!

/Gunilla

1 comment:

  1. jag och tre till kommer snart till New York! Ska maila dig å se om träff är möjlig, det skulle vara trevlig!

    ReplyDelete