28 May 2007

Söndagseftermiddag i Soho

NEW YORK Igår bestämde jag mig för att det fick vara nog med att sitta och sura framför datorn i Harlem, vilket jag gjort större delen av maj (utom de dagar då jag satt och surade framför datorn i Washington) och istället bege mig ut i solen.
Och det var riktigt härlig söndagsstämning i det område jag knallade omkring i – några av mina (många) favoritområden i New York: East Village, NoLita, Soho och West Village (=Greenwich Village).

Hade tänkt ta med en kamera för att ägna mig åt lite street photography, men det blev inte så. Synd, eller kanske tur, var det – för det var väldigt vackert ljus och fanns så himla mycket att fotografera: avslappnade människor strövandes omkring på gatan, tokiga leksaker, loppmarknader, en barbershop-grupp sjungandes på en trappa i Soho, en grupp småtjejer som hade en hip hop-uppvisning i min tunnelbanevagn, skrovliga husfasader, ett brudfölje med en säckpipeblåsare, en rivningstomt i Nolita som jag vill minnas var bebyggd helt nyligen.

Tja, jag hade också i en presentbutik på Elizabeth Street kunnat fotografera en liten Bush-kritisk räknare som vissa av er säkert hade funnit skojig: den räknar dagarna neråt... 603 stycken var det igår (den räknade även timmar, minuter och sekunder...). Men ni kan se klockan på bild här.

Eftersom jag för närvarande lever på krita, eller rättare sagt på 20 dollar som jag fått låna av min kompis Karen, fick jag nypa mig hårt i armen för att inte ägna mig åt fattiggourmet-artade utsvävningar såsom att slinka in på fiskbistron Mermaid Inn på 2nd Avenue. Istället körde jag med det klassiska fattiggourmet-trickset att stilla hungern genom snabbköps-provsmakningar – som tur är erbjuder Whole Foods goda möjligheter till sådana. Jag gick ett antal varv i butiken, och fick mig till livs en hel del munsbitar av: cheddarost, citronoliver, frittata, brownies, tofu, rökt skinka, grand marnier-tryffel samt massor av nachos med guacamole. Inte för jag blev helt mätt av detta, men det var gott!

Att jag strövade runt på Whole Foods var dock inte bara för att tjyväta, utan också naturligtvis rent arbete. Research! Butiken representerar en hel del livsstilstrender (ekologiskt, ecolo-chic, lokalodlat etc) som jag skulle vilja skriva om, och jag hade inte varit inne i den nyöppnade filialen vid Bowery tidigare. Mycket intressant.
För er som inte vet så är Whole Foods en enorm amerikansk kedja med huvudkontor i Texas, som expanderar kraftigt – snart även i Storbritannien. Den säljer ekologiska produkter till en medveten övre medelklass, och det finns massor med saker att föra fram, berömma och ifrågasätta. De enorma butikerna är oftast fullsmockade med folk.

Whole Foods är ungefär som en blandning mellan Gröna Konsum och en saluhall. Jag fattar inte varför det inte finns något liknande i Sverige? B&W försöker nog göra något liknande i Bromma, och vissa ekologiska livsmedelshallar – men varför finns ingen stor kedja som på allvar profilerar sig med ekologisk mat? (Det där med "ekologiskt" kan såklart ifrågasättas, och det gör också en intervjuperson som jag försöker sälja in stories om just nu, men mer om det någon annan gång...)

/Gunilla

No comments:

Post a Comment