19 June 2007

Allvarligt

NEW YORK
"Skulle en sådan här person få en offentlig tjänst är det allvarligt".
Högskoleverkets kanslichef Lennart Ståhle om personer som köpt examina på exempelvis Fairfax University, Studio Ett alldeles nyss.

Uppdatering I: Bloggen Subjektiv samt Neos blogg konstaterar att det här med tvivelaktiga examina och distansundervisning en masse trots allt inte är något annat än en finfin svensk affärsidé. Suck... Jag ger upp!

Uppdatering II: Jag har föreslagit två olika redaktioner att få skriva en uppföljning på detta, och tyvärr märkligt nog inte fått något svar från den ena.
Den andra svarade dock föredömligt snabbt och trevligt, ett avslag med den klockrena motiveringen att de redan har ett i sammanhanget tungt och mycket intressant inlägg på gång i morgondagens tidning. Jag ska inte avslöja vem som skriver, varifrån eller med vilket perspektiv, men kan nog säga så mycket som att jag tror att det indirekt handlar om varför Littorins CV borde förbjudas. Så gör som jag och kasta er över Expressens Sidan 4 imorgon!

/Gunilla

P S Har någon ett bra förslag på översättning av diploma mill/degree mill?
Mill = bruk (t ex paper mill, textile mill, saw mill)
Men "diplombruk" låter ju lite konstigt.
Kan också översättas med fabrik/industri, "diplomfabrik" kanske..? Låter lite som utbildningsfabrik, som väl brukar användas om de flesta vanliga universitet sedan lång tid tillbaka...
Jag söker alltså ett alternativ till ord som "bluffuniversitet", för att visa att det inte nödvändigtvis alltid handlar om bluffar utan väl så mycket om väldigt lågt ställda krav på förkunskaper och arbetsinsats.

4 comments:

 1. Sarah Sundberg6/19/07, 1:30 PM

  Shit, läste bloggen subjektiv. Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta. Kan man säga att kontentan av detta är att det gör klart följande kulturskillnad mellan Sverige och USA:

  För många representationsmiddagar på partiets kreditkort = snabb politisk död i Sverige, men en baggis i USA

  "Examen" från tvivelaktikt universitet = no big deal i Sverige, men sjukt pinsamt i USA

  ReplyDelete
 2. Jag skrev i min kommentar nedan om veterinärmedicin just för att det var så fjärran mig själv, jag hade inte kvalifikationerna för det här hemma, ingen skulle tro mig om jag plötsligt dök upp med en doktorsexamen i veterinärmedicin. Nu skulle jag vilja läsa botanik, fanerogambotanik om man ska vara tydlig, men det är en annan fråga.

  Har man med en utbildning på sitt CV som man inte har gått eller på en skola med tvivelaktigt rykte så borde det vara av större vikt än det ges. Han ska ju vara arbetsmarknadsminister, och han om någon borde väl veta hur illa man inom universitetsvärlden ser på att fara med osanning. Om det biter sig fast det här, och jag hoppas att det gör det, då blir han ytterligare en i raden av folk som har hävdat att de har utbildning de inte har och som får stå för vad de har påstått när det visar sig inte hålla vatten.

  ReplyDelete
 3. "Examensfabrik" känns inte heller helt bra, men det bästa jag kommer på.

  Jag kan hålla med om att det vore allvarigt om meriter av denna typ användes för att konkurrera om jobb, privat såväl som offentligt.

  Men att sätta upp det hela i ett CV på en websida, det känns mindre allvarligt.

  Vet vi vad det är för "distansutbildning" som Littorin möjligen genomfört på 90-talet, mer än att det är en diplomamill idag?

  Jag har fortfarande väldigt svårt att se det allvarliga som Littorin möjligen gjort sig skyldig till. Kan du inte förklara det?

  Har han lurat någon? Har han försökt lura någon? Har han påstått att den där "examen" är något den inte är?

  Jag gillar inte heller fusk och tveksamma meriter, men det löser man rimligen med att arbetsgivare kontrollerar vad som ligger bakom ett papper. Nuförtiden finns det så många examina och examinatorer att examen i sig inte säger något.

  Att jaga och försöka hänga de stackare som köper sig sådana här papper kanske inte har någon större prioritet. Inte ens om de är statsråd?

  ReplyDelete
 4. Leffe, jag håller med dig om att det är omöjligt för arbetsgivare att ko lla upp allt. Har han lurat någon? Jag vet inte på vilka premisser man blir statsråd. Vi kan diskutera en hel del fall om det verkligen medföljde någon riktigt kompetens i bagaget när personer blev statsråd. För att de kunde något eller för att det var deras tur typ.
  Har han lurat någon så blir det väl mer att han lurar sig själv. Det såg kanske bra ut, vad vet jag, tills dess det såg mindre bra ut. Det blev ett jävla liv när han på Fermenta uppdagades med en icke-existerande doktorsexamina. I stort sett skulle det och det här kunna vara lika mycket värt, sett till vad jag har hört och sett om vad dessa "universitet" erbjuder för de facto utbildning.

  Utbildning är onekligen en färskvara och du gör med utbildning som med mycket annat, du hanterar och utnyttjar den. Bara för att du har genomgått en viss utbildning och klarat dig med håll och hår innebär dessvärre inte alltid att du har fått med dig fullgoda kunskaper för det du har tänkt dig att göra.

  Och diploma mill förblir kanske ett av de där orden där man inte hittar den riktiga lilla tonen som gör skillnaden i översättningen.

  ReplyDelete