19 June 2007

Midsommar och små grodor

NEW YORK Ja, suck, det verkar ha blivit midsommar i Sverige redan. Fredrik Reinfeldt har uppenbarligen inte heller kollat på Fairfax Universitys hemsida – det är alltså hur någon "uppfattar" sin "examen" som är avgörande? Men ackrediteringar sker ju för att andra (till exempel arbetsgivare) ska veta hur de ska "uppfatta" någons examen!

Jag känner mig själv lurad av Sven Otto Littorins CV, för jag vill minnas att jag i höstas blev åtminstone lite imponerad över att Sverige fick en arbetsmarknadsminister som faktiskt hade en MBA-examen från USA (tänkte dock inte så mycket på det då...).

Jag är fascinerad över att journalisterna på landets nyhetsredaktioner "don't riktigt get it" (till skillnad från många akademiskt skolade bloggare, till exempel Andreas Bergh).

Men var är de tunga akademiska företrädarna? De kan knappast tycka det är OK att regeringens arbetsmarknadspolitik företräds av en person som köpt sin examen.

Uppdatering: Bloggen Noteringar och dumheter har ett riktigt bra inlägg, som konstaterar att regeringen legitimerar oseriösa legitimationer. Citat:
Littorin kan hävda att förfarandet var ett misstag och att han uppfattat situationen fel. Dock borde han då genast lagt alla korten på bordet, bett om ursäkt och uttryckt en befogad oro över hur hans förfarande innebär en degradering av examenssystemets trovärdighet. Det har han inte gjort. Istället har Reinfelt uttryckt att han känner sig nöjd med svaren och gör därmed Littorins problem till regeringens.
/Gunilla

4 comments:

  1. Hej Gunilla, bra att du följer det här! Medierna klarar uppenbarligen inte av det här själva. Skulle du inte helt enkelt kunna mejla väl valda tunga professorer och be om en kommentar?

    ReplyDelete
  2. Jo, det är ingen dum idé... Men jag föreslog igår kväll/svensk morse en redaktion i Stockholm att ta hand om den biten, och att jag skulle ta hand om en uppföljning med amerikanskt perspektiv.
    Hittills har jag inte fått gehör för idén, men utgår från att de tackar ja, snartsnart...

    ReplyDelete
  3. Bra bloggat. Jag är en svensk som har bott, jobbat och studerat i NY de senaste sju åren och måste säga att oviljan i Sverige att komma ut och säga att Littorins MBA inte är värd något tyvärr bekräftar mina mörkaste fördomar om hur lite man värderar högre studier i Sverige. Man blir ju inte direkt sugen på att återvända till den svenska arbetsmarknaden med en "riktig" masters om man säger så.
    Fast måhända att jag är ogin och missunnsam p.g.a den tid jag lagt ner på mina studier...

    ReplyDelete
  4. Hej Sarah,

    Du låter ju som om det är jag som skrivit detta! Till och med antalet år i New York stämmer...

    Jag har nu skickat mail till en annan redaktion i Sverige och bett att få skriva om eländet. Vi får se vad de svarar!

    ReplyDelete