19 June 2007

Fem stjärnor till Aktuellt

NEW YORK Tack vare att Peter tipsade mig om kvällens Aktuellt i en kommentar såg jag reportaget om barnhemsbarnen i Irak, som toppade (inledde) sändningen. Måste säga att jag tycker det var otroligt välgjort.

Nyhetsinslag i TV är inte alltid rätt form för att vara komplex, men i detta inslag lyckades reportern och redigeraren Stina Blomgren vara just komplex och få med många olika dimensioner av verkligheten på en och samma gång.
Inslaget handlade i grunden om vanskötta barnhemsbarn i Bagdad, som CBS kommit över bilder på och distribuerat till andra medier. Men Stina/Aktuellt lyckades med att både berätta om barnens (bara pojkar, tror jag?) fruktansvärda situation och problematisera om varför bilderna kommer ut (det vill säga att de tagits av amerikanska soldater och distribueras av en armé i behov av bättre PR) och hur fotografier används som propaganda i krig.
Inte blev det sämre av att min Irakkommentator-favorit Salam Karam var med i studion efteråt och berättade om varför människors empati avtrubbas i det permanenta krigstillstånd de befinner sig i i Bagdad.

Det här var Aktuellts fördjupande och kontextuella nyhetsjournalistik när den är som bäst.

/Gunilla

P S Transparens: Stina Blomgren gick en termin före mig på JMK, vi spelade i samma basketförening (ej samma lag) någon gång i början på 80-talet – och vi frilansar båda sporadiskt för Fokus. Hon är en bekant som jag nog skulle växla några ord med på gatan om vi möttes. Men jag känner henne inte direkt.

2 comments:

 1. det sorgliga i den här historien är ju att det tydligen låg ett matlager i huset bredvid...och vad tror du, var det en "riggad" story för att bättra på imagen av den amerikanska närvaron?

  Hmm..såg att Bloomberg hoppar av det republikanska partiet. Vad tror du, kör han ett eget race och blir en oberoende presidentkandidat? Pengarna har han ju och det var ju så han vann borgmästarvalet...

  ReplyDelete
 2. Peter,

  Har nästan enbart sett Aktuelltinslaget, har varken läst några artiklar eller sett andra TV-inslag. Vill därför inte spekulera om omständigheterna.
  Finns ju kända exempel på hur bilder använts på konstiga vis i rapporteringen – Nuri Kino skriver på sin blogg (nurikino.com):

  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
  Bilderna från barnhemmet är fruktansvärda. Om det verkligen är så att amerikanerna har upptäckt barnhemmet och räddat barnen så är de hjältar, mina med. Men jag har slutat gå på precis allt. Jag har för många vänner som jobbar som journalister i krigsområden och vet hur en propagandaapparat fungerar.

  Ni har väl inte glömt de palestinska barnen som jublade åt flygplanen som flög in i New Yorks skyskrapor när de i själva verket var allmänt glada för godis, eller vad det var.
  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


  Nu tror jag i och för sig inte att någon riggar bilder på utmärglade barn. Men självklart sprids bilderna i ett syfte.

  Tipsa gärna om länkar till sajter där det spekuleras intressantare!

  Vad gäller Bloomberg, tja – jag honom har jag ju spekulerat om tidigare här på bloggen, och den närmaste tiden lär det bubblas ordentligt kring honom...
  Han slår säkert till om rätt tillfälle visar sig. Han är respekterad här i New York, kanske till skillnad från Giuliani!

  ReplyDelete