18 June 2007

¿Valideringsuniversitet, que?

NEW YORK Om jag vore docent i statsvetenskap (vilket jag förvisso aldrig kommer att bli, har 90 poäng vid statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet men har – ännu – inte lyckats tota ihop min c-uppsats i denna förnämliga disciplin!) skulle jag faktiskt akta mig för att lansera begrepp som "valideringsuniversitet", "översättningsexamen" och "kvalificeringspapper". Verkar inte helt seriöst.

Men det är ju generöst av Stig Björn Ljunggren att han ger Sven Otto Littorin "the benefit of the doubt" och utgår från att dennes version är den riktiga – tillsvidare. (Uppdatering: han är tydligen ej docent, men fil d:r.)

Vore intressant att få veta om det faktiskt existerar något som skulle kunna kallas "valideringsuniversitet" i USA och som inte är en oseriös diploma mill/degree mill. Man behöver inte klicka runt många minuter på Fairfax' hemsida för att inse graden av oseriositet. Det kan inte Ljunggren ha gjort.

Kanske finns någon institution i USA som likt svenska Högskoleverket validerar utländska examina? (Läs här om hur HSV gör det; de utfärdar dokument som i korthet presenterar en översättning/förklaring av vad en examen innehåller och vad den motsvarar i Sverige – utan kostnad.) Jag har inte haft möjlighet att leta fram något sådant. Men jag har hittat uppgifter om amerikanska diploma mills som säljer examina till den som kan lämna in svar på några frågor och en uppsats på sisådär sju (7) sidor...

I en kommentar hos Politikerbloggen ger Stig Björn Ljunggren återigen Littorin "the benefit of the doubt":
Men vet vi att det är en bluffexamen han har? Vad vi vet är att det inte är ett etablerat universitet, men det behöver ju inte innebära att det är totalt skojjeri.
Det finns en möjlighet att han har någon slags valideringsexamen, alltså fått sina meriter översatta till ungefär vad de skulle motsvara i en “vanlig” examen, något som de etablerade institutionerna, “de tunga akademikerna”, naturligtvis ogillar därför att det hotar deras privilegium att ensamma få utfärda examina.
Ett icke etablerat universitet som inte är skojeri? Visst, det finns alltid en möjlighet till allting... Som sagt, hemsidan visar rätt tydligt att det dessvärre är frågan om totalt skojeri. Läs t ex här:
In terms of regulatory processes, the Institute has satisfied all government requirements in place at this time in Grand Cayman.
Nå'n som tror att verksamheten var mer seriös 1997 (då den huserade i Baton Rouge i Louisiana och inte på Cayman-öarna) då Littorin var "student" där?

De "tunga" och "etablerade institutionerna" är knappast ensamma om att få utfärda examina i USA. Det finns hundratals amerikanska universitet och högskolor (colleges) av skiftande kvalitet, som slåss om studenterna och deras kursavgifter och som har privilegiet att få utfärda examen. Ljunggrens argument om "hot" skulle kunna stå på ett av bluffuniversitetens egna hemsidor – kolla på hur Fairfax framställa sig som en underdog som utmanar traditionen.

Uppdatering: Denna intressanta artikel om hur man identifierar diploma mills berättar att mycket få amerikanska universitet sysslar med "valideringar" eller "översättningar" av en hel utbildning på Masters-nivå. Studenten kan i regel få tillgodogöra sig poäng för andra erfarenheter motsvarande ungefär en fjärdedel av ett progam.
Några undantag finns dock tydligen! Till exempel Thomas Edison State College, en institution i Trenton i New Jersey som är specialiserad på distansundervisning som utvärderar studenters erfarenheter: Prior Learning Assessment. Jämför gärna den processen med Fairfax' sida om samma sak. Denna sida listar ytterligare två exempel, i Connecticut respektive New York. Gemensamt för dessa tre är att de är godkända/ackrediterade av respektive delstatsmyndighet.

/Gunilla

P S Allt jag skriver om detta ska absolut bedömas utifrån att jag har ett intresse av att försvara min egen Masters-examen från den "tunga" och "etablerade" Ivy League-institutionen Columbia University (ej att förväxla med Columbia Pacific University eller Columbia State University, två "diploma mills"!).

Det kan vara intressant att veta att det inte var några problem att få vissa statsvetenskapliga kurser jag hade läst i Stockholm, och som jag ändå inte får plats med i en eventuell framtida exame, tillgodoräknad i min amerikanska examen.
Jag behövde bara lämna in litteraturlistor och kursbeskrivningar till studierektorn, för att visa att kurserna motsvarade Mastersnivå. Jag blev faktiskt förvånad hur lätt det gick att få kurserna validerade – eftersom skolan på så vis gick miste om motsvarande kursavgifter, det vill säga tusentals dollar. Kändes alltså inte som om skolan var överdrivet månande om sitt privilegium... (Kan annars säga mycket om amerikanska universitet som "cash cows"!)

5 comments:

  1. Ett tag, när det spammades som värst, fick jag många mejl om köpbara examina. Funderade på en ph.d. i veterinämedicin ;).

    Det kan väl inte vara så svårt att hala upp ett examensbevis med tillhörande dokumentation. Mitt från Stockholms universitet ligger nogsamt instoppat - med det hårdare kartongpapperet som medföljde för att det inte skulle bli böjt med.

    Jag skulle aldrig våga göra något liknande, köpa eller flaxa mig igenom en utbildning som egentligen inte ger någonting. Vad gör man när man sitter med skägget i brevlådan och man blir ifrågasatt och då har man inga svar att ge?

    ReplyDelete
  2. Och jag tycker snarare att det ska bedömas utifrån en önskan om att upprätthålla en akademisk renomé. Inte för att alla ska behöva gå Ivy League, men för att sådana här "universitet" inte ska kunna sko sig på riktig utbildning.
    Om lärosäten börjar sälja examensbevis, hur långt behöver man själv gå i att bevisa att man själv har en examen. Än så länge har det inte drabbat etablerade universitet i någon större omfattning, men jag tycker inte att det är snobbigt att säga att köpta examensbevis eller utbildning vid diploma mills inte (vilket säger sig själv) ska uppmuntras.

    ReplyDelete
  3. Jessika,

    Jag har verkligen skrivit om detta för att jag tycker det är viktigt att granska bluffuniversitet och dem som säger sig ha studerat vid sådana, inte. Min brasklapp är direkt avsedd för Stig Björn Ljunggren, som tycks anse att de här "skolorna" är bra alternativ för personer som inte vill eller kan läsa vid riktiga universitet.

    Apropå doktorsexamina i veterinärmedicin – jag har sett många komiska exempel på examina från dessa skolor... Vissa utfärdar glatt både fil Bachelor of Arts, Masters of Arts och PhD-examen på ett år!

    ReplyDelete
  4. Bra! Men docent har han aldrig varit, Stikkan.

    ReplyDelete
  5. Hmmm...nej, det verkar du ha rätt i! Men fil kand + fil d:r stämmer väl i alla fall...

    ReplyDelete