NEW YORK Vilken tur att jag åtminstone nämnde OIOS:s och Inga-Britt Ahlenius granskning av Unmik och "flagranta fall av korruption" i mina FN-artiklar... Annars är det bara att lyfta på den fiktiva hatten för Maciej Zarembas fantastiskt välskrivna reportage från Pristina.
Jag har besökt "Unmikistan", några bisarra dagar i november 2002 (eller var det 2003?), men hade inte så mycket att göra med FN-administrationen att jag egentligen kan säga vare sig bu eller bä om den pengarullning som uppenbarligen förekommit.
Unmiks huvudkontor i Pristina doppade jag bara stortån i, eller rättare sagt talade lite grann med någon på pressavdelningen och hade inget särskilt ärende på. Jag besökte också som hastigast fältkontoret i Mitrovica, och det var ganska spartant inrett och garanterat lyxfritt samt fullt av hårt arbetande FN-utsända – men Zaremba antyder ju vart pengarna tog vägen istället.
Fortsättning följer väl – du, Leffe, kanske har lust att säga några ord om Zarembas reportage?
Här kan ni läsa snudd på den enda text som blev resultatet av min Balkanresa (jag var i Serbien, Kosovo och Bosnien cirka tio dagar): en Gourmet-kolumn om thairestauranger och andra hak som dyker upp varhelst det finns FN- och Natotrupper!
I texten lanserades ordet "folkmords-junkie" (som jag fått från min amerikanska kompis Nina, som försökte förklara för sin lillebror varför hon och jag reser till så konstiga platser jämt: "See, it's because we're genoocide junkies". Antar att ordet kommer någonannanstans ifrån från början.)
Uppdatering: Här är del II i Zarembas reportage.
/Gunilla
10 June 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jag blev naturligtvis glad över själva reportaget, kul att det skrivs och att FN-myglet lyfts fram.
ReplyDeleteSamtidigt tycker jag att Zaremba kanske drar för stora växlar på enskildheter, även om problemen är enorma. Det blir för generellt och för svepande. Det blir för mycket antydningar om att allt är skit som alla som jobbat under UNMIK-paraplyt i Kosovo gjort. Även om det är illa så är det inte så illa.
Sedan ger Zaremba stort utrymme till en talesman för en liten organisation för sjävständighet som kanske är större i orden än vad de borde vara givet sitt inte särskilt starka stöd på marken sedan demonstrationerna i våras.
En sak jag klurar på är hur uppdaterad artikelserien är, om den är skriven nu eller för tre månader sedan är ganska relevant eftersom utvecklingen varit så snabb mars-juni.
Samtidigt ska jag inte sitta och döma reportaget efter att ha läst en del (av fem?). Det förtjänar att läsas och bedömas i sin helhet.
Jag fick dock en smygande känsla att det är lite mer form än innehåll, men jag har gärna fel om den saken, men det är väl sådant som ger journalistpris?
Det blir kul att läsa nästa del, och DN och Zaremba ska definitivt ha en eloge för att de satsar resurser och kraft på ett projekt som detta! Han gillar att slakta heliga kor och nu är han uppenbarligen på jakt efter FN-kossan... :)
Tack, Leffe, för insiktsfulla kommentarer! Visst, det är sådant här som ger Journalistpris... ;-) Om jag förstått saken rätt kommer tre sjok till. Jag känner en person som jobbar på Unmik, vore kul om han också ville kommentera (anonymt), hmmmmmmm...
ReplyDeleteHar läst dagens artikel (nr2) nu och tycker att det hela tar sig.
ReplyDeleteHan har dock en tendens att låta formen ta överhand - trots att han har ett enormt starkt faktainnehåll i grunden. Jag kanske helt enkelt inte gillar Zarembas stil. Det kan nog iofs båda han och jag leva med... Men det trista är att han inte får genomslag utanför gruppen läsare av DN Kultur, och det är trist. Särskilt med tanke på hur mycket svenska skattebetalare betalar i form av bistånd till denna och andra misskötta FN-insatser borde detta få spridning.
Skulle ingen som vanligen skriver lite mer avskalat och nyhetsmässigt, du t.ex., kunna följa upp det här i NY, gentemot DPKO och andra delar av FN t.ex.? Det borde inte heller vara så svårt att i USA hitta FN-kristiska, men ändå vettiga, röster?
I och med Zarembas artikelserie så finns det nu en svensk debatt om detta. Borde du inte smida när järnet är varmt, eller är det det du redan börjat med i senaste Fokus om FN? :)
Hej Leffe,
ReplyDeleteNu har jag också läst text II. Jo, du har rätt, jag (eller någon annan) borde absolut följa upp detta i New York! Frågan är bara var...alltså i vilken tidning. Om vi tar Fokus som exempel så är det fullt i alla tidningar, sedan sommarlov.
Man vill gärna veta att det finns en avnämare innan man sätter igång några granskningar (även om de aldrig kan bli så ambitiösa och genomarbetare som Zarembas). Och det blir som vanligt så att man prioriterar snabbare och mer lättgjorda – och lättsålda! – jobb.
Skulle Peter Kadhammar skriva i Aftonbladet skulle väl texten kunna vara något liknande. Jag undrar dock om det hela skulle få större genomslag med en annan stil? Jag vet inte!
Men jag har en idé till en uppföljningsartikel som inte vore särskilt svår att genomföra, som jag tror vore lätt att sälja, och som jag faktiskt hade tänkt på ändå (och som fick förnyad aktualitet tack vare Zarembas serie).
Kan dock hända att just denna idé ingår i hans nummer III eller IV!
En artikel jag gärna skulle läsa skulle vara en sammanfattning av FN-skandaler de senaste 25 åren, med angivande av namn på ansvariga och utredning av vilka höga jobb de gått vidare till.
ReplyDeleteSedan skulle det också vara intressant att se hur Sverige och svenska politiker har agerat för att belysa eller mörka sådana skandaler.
Jag tror att Kadhammar hade gjort ett sämre reportage, men med en bättre text och fått större genomslag. Zaremba är i mångas ögon främst en kulturjournalist, kanske mer kulturnisse än journalist. Även i den mån detta är orättvist, och det tror jag att det är, så påverkar det spridningen negativt av det viktiga innehållet i sak i hans artiklar. Tror jag.
Tråkigt att det är så ont om plats för viktiga frågor i media ööver sommaren... då om någonsin borde ju läsarna vara många?
Mnja, jag har väl i och för sig aldrig påstått att det finns gott om utrymme för "viktiga frågor" – som frilansar får tid och betalt att skriva om – när det inte är sommar... Jag menade bara att just Fokus kan avskrivas helt inom överskådlig framtid.
ReplyDeleteSvaret ges även delvis av Isobel Hadley Kamptz – man får vara glad för att åtminstone Zaremba har det här utrymmet.
Se även den tredje kommentatorn där! Jag håller med om att de faktiska problemen i Kosovo inte funnits med i reportagen, men har velat invänta del III och IV för att se vart allt tar vägen. Rysslands trilskande, som den anonyme kommentatorn skriver om, är ju väldigt relevant i sammanhanget.
Jag har berört det i en artikel som finns i mitt arkiv, och hoppas få återkomma i ämnet...
Jo, den anonyme kommentatorn hos Isobel har flera bra poänger, det där med källbristen är väl det som jag syftade på i min första kommentar här ovan, även om jag inte kokade ner det hela lika bra som den anonyme kommentatorn.
ReplyDeleteRysslands tredskande (fint ord, sällan man kan använa det) är en intressant del. Men även detta är bara ytterligare ett skal på löken. Under allt ligger det faktum att det inte finns någon samhällsekonomi i Kosovo utöver den som är kopplad till de internationella insatserna (civila och militära) samt organiserad brottslighet med starka kopplingar till i synnerhet Schweiz.
Under detta är det ett klansamhälle, med extremt låg utbildningsnivå, innefektivt jordbruk och viss gruvindustri.
Kosovo har alltid varit beroende av externa makter, under Jugoslavientiden och därefter. Och det sorgliga är att det idag inte finns några som helst positiva framtidsutsikter på den grundläggande nivån. Om det (mot all rimlig förmodan) blir fred och säkerhet i landet och Serbien skulle acceptera dess självständighet, vad sjutton ska folket i Kosovo då leva på? Det mest sannolika svaret just nu är "EU-pengar". Hur bra svar är det egentligen?
Men i sig är detta också det grundläggande hotet mot fred coh säkerhet i Kosovo, inga lokala politiker kommer att kunna leverera det befolkningen vill ha, det blir en tummelplats för populister/extremister som Kurti.
Och så länge som Serbien är som Serbien är så kommer gränsområdena i norra Kosovo att vara en tändhatt i denna krutdurk.
Även i fallet Serbien heter nyckeln ekonomisk utvecking och egen ekonomisk kraft - ett slut på biståndsberoendet.
Just nu anpassar sig hela regionen till omvärldens vilja och förmåga att leverera in resurser som föder korruption och organiserad brottslighet.
Man kan faktiskt ge Ryssland viss rätt i deras tveksamhet till att självständighet för Kosovo är rätt beslut just nu. Och bara för att Ryssland är ganska öppna med sina nationella egenintressen så betyder inte det att de länder som låtsas som om de inte har sådana intressen gör ett bättre jobb.
Men MZ gör kanske snarare ett reportage om FN än om Kosovo?
Det är i sådana fall också lite symptomatiskt. Vi bryr oss mer om FN än om Kosovo.
Jäklar, nu blev jag gnällig, mer än avsett, förlåt. Men det känns så jäkla hopplöst alltihop. Alla inblandade har andra intressen än Kosovo högre upp på sin agenda.
Den svåra frågan är kanske varför man ska sätta Kosovo högt upp på agendan?