10 June 2007

Promenad i norra Soho

NEW YORK Igår var jag på ett inspirerande "så går det till att köpa en egen bostad"-seminarium med hypoteksinstitutet Banco Popular i Harlem State Office Building, med ett antal gästföreläsare.
Det verkar himla komplicerat och framför allt dyrt att köpa fastigheter i USA, för det är ett antal mäklare och advokater och byggnadsinspektörer av olika slag som ska ha sin del av kakan. Köpekontraktet även för en bostadsrätt är – enligt uppgift – i regel flera centimeter tjockt, och kräver omkring 50 signaturer av var och en! (Uppdatering: Se även PS:et nedan.)

Idag följde jag med en av dem jag träffade på seminariet, Debra, på hus-spaning i Harlem. Hon insåg igår att hon faktiskt skulle kunna investera i sin egen bostad, trots att hon inte har så mycket pengar, om hon tar hjälp av sin familj – och suger nu i sig så mycket information hon kan om låne- och bostadsmarknaden. För två dagar sedan hade hon inte minsta plan på att investera i en lägenhet, nu är hon redan inne på att köpa ett town house!
Mycket spännande att få följa en sådan process från början; detta ska jag förstås skriva mer om (i olika sammanhang). Min tanke är alltså att följa just Debra i hennes letande och kunskapsinhämtande. Äntligen lite Harlemites i bekantskapskretsen ... även om just Debra ursprungligen kommer fran Guyana.

Idag var det den 18:e omgången av "öppna hus" i Harlem, och då visar stolta familjer som renoverat sin hem upp dem med inredning och allt. Jag löste inte biljett i år eftersom jag gjort detta några gånger tidigare och för att jag var snål (men mest av allt för att jag kom iväg så sent och ändå bara hade en timme på mig). Men ett antal mäklare passar på och visar sitt kommersiella utbud i samma veva, eftersom så många intresserade är ute och rör på sig. Vi stötte på mängder av potentiella intervjupersoner och stories till mig (och bra kontaktpersoner för Debra) på Harlemtrottoarerna – samt såg en del fina hus, förstås. Exempelvis ett enormt town house på 120:e gatan, med de flesta originaldetaljer – stuckatur, öppna spisar av marmor, trägolv, träpaneler – bevarade, trots att huset byggts om till ungkarlsboende med separata smålägenheter någon gång på 60-talet.
Vi hittade också en nyrenoverad byggnad på 124:e gatan med sammanlagt 11 så kallade lyxloft, varav fyra fortfarande är till salu. Gissa vad projektet kallades? Jo, Soho North... Tala om mäklarspråk! (Soho är ju annars det trendiga område downtown Manhattan som ligger söder om Houston Street – South of Houston. Det vill säga cirka 125 kvarter iväg.) Här kan ni se hur så kallat lyxloft i Harlem ser ut.

Jag tycker i regel att de flesta lägenheter och hus jag ser bjudas ut verkar trevliga och mycket köpvärda och funderar på att själv kasta mig in på marknaden. Tills jag inser att priserna och månadsavgifterna är i dollar och inte i kronor...

/Gunilla

P S Uppdatering: Hittade just lite information om de så kallade closing costs, beräkningar hörande till denna lägenhet i Hamilton Heights. Bara för att visa hur komplicerat det verkar vara!

Closing Costs:
Co-Operative ApartmentsFOR THE SELLER

Own Attorney
$1,850 - $2,500
Stock Transfer Stamps
$.05 per share
NYC Real Property Transfer Tax
1% of purchase price if $500,000 or less of the entire amount


1.425% of purchase price if over $500,000 of the entire amount
NYS Transfer Tax
.4% (.004) of purchase price
UCC-3 Filing
$75 + up
Flip Tax
(If Applicable)

Determined by co-operative building
Payoff Bank Attorney
(If Applicable)

$450 + up
Managing Agent Fee
$500 - $750
Move-Out Deposit
$500 - $1,000
(Usually refundable if no damage)
Broker Commission
6% of purchase price
Estate Fees
Co-op may impose additional fees for estate sales
Lost Stock & Lease Fees
$250 - $750
E Tax Filing (ACRIS)
$50
NYS Capital Gains Tax Witholding
(Out Of State Seller)

7.7% of gain
Non-US Resident (FIRPTA)
10% of purchase price withheld or paidFOR THE PURCHASER

Own Attorney
$1,600 + up*
Managing Agent
(Recognition Agreement Fee)

$250 + up
Credit Report Fee
$50 - $100 per applicant
Lead Based Paint Disclosure Fee
$0 - $50
Mansion Tax
1% of purchase price when over $1 million
Move-In Deposit
$500 - $1,000
(Usually refundable if no damage)
Lien Search
$350MORTGAGE ASSOCIATED FEES

Origination Costs - Points
0 - 3% value of loan
Application, Credit Check, etc.
$500 + up
Appraisal
$275 + up
Bank Attorney
$500 + up
UCC-1 Filing
$75 + up
Maintenance Adjustment
Prorated for month of closing* Check with bank/mortgage broker for additional fees . New York State Law requires a written letter of engagement if the legal fee will exceed $3,000. Non New York State residents should procure exemption for state transfer tax forms (TP584) . These are only estimates. Please confirm closing costs for specific transactions with your attorney and/or mortgage representative.

Closing Costs:
Condominium Apartments / Townhouses & 1-3 Family DwellingsFOR THE SELLER

Own Attorney
$1,850 - $2,500
NYC Real Property Transfer Tax
1% of purchase price if $500,000 or less


1.425% of purchase price if over $500,000
NYS Transfer Tax
.4% (.004) of purchase price
Payoff Bank Fees (if applicable)
$250 + up
Managing Agent Fee
$250 - $750
Move-Out Deposit
$500 - $1,000
(Usually refundable if no damage)
Broker Commission
6% of purchase price
E Tax Filing (ACRIS)
$50 - $200
NYS Capital Gains Tax Withholding
(out of state seller)

7.7% of gain
Non-US Resident (FIRPTA)
10% of purchase price witheld or paid

6 comments:

 1. Hmm... undrar vad flip-tax är?!?
  Ganska glad att jag inte behlver tampas med new yorks bostadsmarknad och allt annat men lycka till om du behöver göra det ;).
  Vill inte vara pushig men hur går det med uppsägandet av hyresgästerna?

  ReplyDelete
 2. Jessika,

  Är inte helt säker på vad "flip tax" är... Men "flipping" betyder att man köper ett hus på spekulation, alltså inte för att bo i det, utan man köper en fastighet som man låter stå tills man kan sälja med förtjänst. Eventuellt renoverar man också, för att höja värdet.
  Flip tax skulle kunna vara en skatt på detta, alltså en reavinstskatt som tas ut av den som inte bott i fastigheten – men det där med skatt stämmer inte med att det är bostadsrättsföreningen som avgör..?! Vet inte, kanske får återkomma i ärendet!

  Hade ju varit kul att tampas med bostadsmarknaden om jag hade massor med pengar för att investera, men... Räntan här är mycket högre (6–7 %) än i Sverige (4–5%) så det vore ju smart att köpa något och så behålla det till dollarkursen åter är uppe i SEK11:– (som för några år sedan)!

  Frågade en bekant om det inte var jobbigt med "closing" och "closing costs", men hon tyckte att det bara är att bita i det sura äpplet och göra det som måste göras. Såklart. Men de två lägenhetsaffärer jag gjort i Stockholm har garanterat varit extremt simpla i jämförelse!

  Uppsägande av hyresgästerna... Ja, hjälp! Har inte hänt så mycket. De är snälla och jag skjuter upp allt – kanske tills efter sommaren...

  ReplyDelete
 3. Jomen... att någon är trevlig är väl inte samma sak som att en situation i längden och i rätt återkommande situationer NU är ohållbar?

  ReplyDelete
 4. Visst, det är ohållbart, men det vore ju lättare att be dem dra om vi t ex bråkade med varandra jämt.

  Tja, det är väl som att inte lyckas göra slut med någon i ett halvbra förhållande. Man drar sig in i det sista och skjuter upp det, trots att man vet att man egentligen inte vill vara tillsammans med den personen (och hoppas att vederbörande ska göra slut så att man slipper!).
  Inser att inte alla är sådana och att det är en läggningsfråga...

  Här handlar det ju faktiskt också om att vräka två människor från deras hem – rakt ut i den otäcka bostadsmarknaden i New York... Fast jag tycker ju verkligen att det är dags för dem att tampas med den!

  ReplyDelete
 5. Jag vet tyvärr allt som man kan veta om den hårda bostadsmarknaden men det var jag som drabbades av Stockholms bostadsmarknaden när ett förhållande som hade varit halvdåligt eller halvbra sett till hur positivistisk man vill vara, gick fullständigt åt helvete. Jag flyttade och i längden är det det bästa som kunde hända trots allt. Jag menar inte att du ska säga upp dem för att tillfredställa dina läsare (där jag är en person) men det är ju de som är roomies hos dig och inte tvärtom. Inte för att du ska vara diktator men vanligt hyfs borde gälla. Vanligt hyfs är visserligen en definitionsfråga men neddragna persienner som ni är vampyrer och hur många trasiga datorer som ska fixas på vad som var (är?) ett köksbord var det?

  ReplyDelete
 6. Haha, Seans trasiga datorer är faktiskt borta från köksbordet! Och en enormt stor och ful PC är borta, och utbytt mot en liten bärbar PC som inte tar upp så mycket visuellt utrymme (samt har ett mycket tystare tangentbord).

  Men det hjälps inte, om några månader åker de ut...när jag har vågat be dem flytta. Vore ju jättebra om jag kunde skylla på mina bloggläsare!

  ReplyDelete