21 October 2007

Uptown Girls Doing a Harlem Night

NEW YORK När jag "går ut" här i New York, vilket inte händer sååå ofta men ändå lite då och då, brukar jag hamna i olika områden downtown Manhattan eller i Williamburg/Brooklyn. Men i fredags gick vi faktiskt ut här hemma i Harlem!

Och typiskt nog var det inte på mitt initiativ, utan tack vare min nya kompis U som ständigt påstår att hon inte har några vänner i New York – men som trots att hon bara bott på Manhattan sedan i september känner hur många trevliga och coola Upper West Side-tjejer som helst. En helt ny umgängeskrets bara så där! Seven for the price of one, liksom.

Bisarrt nog är det min mammas bästa väninna som kopplat ihop mig med U – detta handlar om bekantas bekanta från Sandviken på 60-talet! Kan på rak arm inte komma på att mina föräldrar någonsin varit involverade i något nätverkande tidigare – men i detta fall har det fungerat utmärkt och resulterat i bilutflykter, Central Park-picknickar, restaurangbesök och annat trevligt.

I fredags hamnade vi på något som säkert beskrivits av någon evenemangstidning som "Manhattan's best kept secret" – barmingel på The Studio Museum i Harlem, som en fredag varje månad hela sommarhalvåret haft fri bar (med en sjudollarsinträdesbiljett), a k a "Uptown Friday". Det är i alla fall så hemligt att jag inte hade hört talas om det. Men oj, vilka coola, snygga och välklädda Harlemites som hängde där! Mycket bra people watching. Nu är det dock dessvärre slut på "sommarhalvåret".

Klockan 23 stängdes alltsammans, så då gick vi till fantastiska Lenox Lounge på boulevarden med samma namn (även kallat Malcolm X Boulevard). Jag brukar alltid gå förbi där när jag visar vänner runt i Harlem, men då brukar vi bara som hastigast kika in i The Zebra Room (och jag förkunnar min guideröst att "här uppträdde Billie Holiday" och så vidare). Nu var det kväll och barläge, så vi satt i ett av de relativt nyrenoverade art décobåsen ett bra tag. Hmmm...jag har alltid hört – och påstått – att Lenox Lounge öppnade 1928, för det måste jag ha läst någonstans, men årtalet verkar snarare vara 1939. Hjälp, jag har säkert skrivit 1928 i någon text också!

Om ni inte hört talas om drinken "Harlem Nights" är det dags nu! Det lät som den mest bisarra kombination av drink-ingredienser som jag någonsin hade hört talas om, så jag var bara tvungen att prova. Faktiskt riktigt gott! Måste kolla upp vad som fanns i den, men något i stil med: kokosrom, kakaolikör, ananasjuice plus ytterligare några saker som gjorde att det började låta konstigt. Vad det nu var.

Intressant nog var såväl Lenox Lounge och Studio Museum verkligen fulla av coola harlemiter. Så än har inte vita hipsters tagit över Harlem.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment