30 November 2007

Kampen om The Black Vote hård i Harlem

NEW YORK Igår var jag på Barack Obamas allra första kampanjmöte i Harlem som presidentkandidat – på Apolloteatern, det vill säga nästgårds. Harlem är oerhört symbolisk valrörelsemark för vilken kandidat som helst, och kampen om "The Black Vote" blir nog på kniven mellan Obama och Hillary Clinton.

Bilder kommer kanske snart. Kolla tillsvidare in detta foto som jag tog när Howard Dean kampanjade i Harlem 2003. Här kan ni läsa den text som blev resultatet av gårdagens evenemang. Vore roligt att skriva något längre om detta i något sammanhang någon gång.

Intressant att notera:
– Barack Obamas stab av volontärer består delvis av tillresta europeiska politiker. Igår talade jag med en man från brittiska Labor. Han sade att de är många som jobbar för såväl Obama som Clinton och John Edwards (liksom de gjorde för demokraterna i förra valet)
– Barack Obama representerar en minoritet som även jag tillhör: de vänsterhänta.
– Barack Obamas mest entusiastiska fans är verkligen inte bara unga (vita) studenter, utan även medelålders (vita) damer. Men i publiken igår var de flesta ändå entusiastiska svarta i alla åldrar och av båda könen.

Uppdatering: I förmiddags hade Barack Obama ett möte med Michael Bloomberg här i New York, så nu bubblas det om att de skulle kunna kampanja tillsammans ifall Obama får demokraternas nominering (alltså med borgmästaren som vice president – och kampanjfinansiär).
Det har ju bubblats hur länge som helst om att Bloomberg skulle kunna ställa upp i presidentvalet, men denna VP-lösning tror jag att det börjat bubblas om först nu... Givetvis förnekas idén.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment