15 November 2007

Lite nätverkssnack

NEW YORK Äntligen har jag fått igång mitt alldeles egna trådlösa nätverk! Detta efter sju sorger och ännu fler bedrövelser – inklusive byte av router från Netgear till Airport Express, otaliga reboots (vad heter det på svenska? alltså att man drar ut sladden ur en apparat ett tag), flera samtal till min internetleverantörs supporttjänst, ett antal omstarter och nedladdning av programvara, läsande och skrivande av flera inlägg på Apples supporthemsida och Mac99 och så vidare och så vidare och så vidare. Gissa om detta tagit tid, kraft och energi?!

Det verkar som om problemet var att Apples nya operativsystem Leopard inte var anpassat till Apple Airport Express, vilket jag finner synnerligen anmärkningsvärt.

Idag hade Apple på sin hemsida en ny version, Leopard 10.5.1, med ett antal buggar fixade – och sedan jag laddat ned den gick det plötsligt, efter lite trix och fix, att konfigurera min Airport Express. Gissa om det var skönt att plötsligt se en stadigt lysande grön signal, istället för en blinkande orange lampa...

Om någon googlat sig hit på grund av liknande problem, här några råd:
• Strunta i installationsdisketten som kom med Airport Express, den är överflödig (såvida du inte kör med Tiger).
• Uppgradera från Leopard 10.5 till 10.5.1 här.
• Leta rätt på Verktyg (Utilities) i Verktygsmappen, som ligger i Programmappen (Applications) på hårddisken.
• Klicka på Airport Utility och installera den (ska alltså fungera med nya Leopard-versionen, dock ej med gamla).
Airport Utility/Verktyg bör nu få en signal från en till DSL-modemet ansluten Airport Express – och förhoppningsvis går inställningarna för nätverket sedan smidigt!

Nu sitter jag för första gången vid ett bord i mitt nya arbetsrum (mitt förra sovrum) och surfar trådlöst. Hoppas jag slipper skriva fler frustrerade och trista dator- och nätverksinlägg, känns som jag inte gjort annat på hela hösten än ältat detta. Är äntligen på samma arbetsnivå som för två månader sedan (när jag förlorade min förra dator) och behöver bara få igång den strejkande skrivaren så blir jag glad igen...

Passade på att dra om några sladdar och rensa bort lite dammråttor och ormbon – sakta men säkert ska den här lägenheten bli riktigt trevlig (se nästkommande inlägg)!

/Gunilla

3 comments:

 1. Omstarter heter det på svenska, ett väldigt otypligt ord. :)

  Nu dags för spänande Kosovo-veckor igen - med val och ev. självständighetsförklaring. Man kan även notera att svenska myndigheter rekryterar mycket personal som ska till Kosovo inom ramen för en EU-insats - kolla här:

  http://www.srv.se/templates/SRV_Page____21437.aspx

  ReplyDelete
 2. Good morning! Läste alla nya idag, inklusive de flesta äldre du länkat till. Interesting. Jag tror vi svenskar är lite mer IKEA-människor än andra 'folk'. Det betyder lite svenskt pysslande med möbler, gardiner, textilier etc. Tror IKEA förstärkt det hos oss. Ang persiennkriget så tror jag det är vanligare i andra länder att mörklägga. Min granne i West Lafayette hängde svarta sopsäckar framför fönstren. Året om! Tror inte det passar designers från Allt i Hemmet eller Sköna Hem.

  Lycka till med lägenheten. Hoppas det funkar att bo ensam. Annars får du väl inrätta ett gästrum som du hyr ut billigare än hotell för korttidsbesökande svenskar i N.Y. - allt efter dina behov alltså.

  Önskar dig många och stora skrivararvoden.

  /Stefan

  ReplyDelete
 3. Leffe – tack! Tänkte att det fanns ett annat ord för "reboot" som inte samtidigt är översättningen för "restart"...

  Kosovo, ja. Kanske borde jag söka jobb som s k "press officer" där... Eller inte. "Min" nyhetsbyrå har en utsänd reporter på plats där nu (eller hade häromdagen, i alla fall).

  Stefan
  Svarta plastsäckar – hu, så hemskt! Du har nog rätt, och en annan sak som verkar vara nationellt betingad är ju typ av belysning man väljer. Även här ska det bli stora förändringar, ska byta fula kitschtaklampor av "mässing" (plast?) mot stiliga vita saker från Ikea.
  Det konstiga med mina f d inneboende är att de gärna höll med mig om att poängen med min lägenhet är allt flödande ljus, åtminstone när jag hade besökare...

  Du är helt "på det" med gästrum! Det är exakt det som är tanken, jag har redan satt igång (men fick dessvärre en trist avbokning häromdagen, så det är nya problem som dyker upp i och med detta...). Kommer att berätta mer om detta framöver.
  Men i korthet är affärsidén att erbjuda korttidsboende till bekantas bekanta som är här på jobbresa och får sina omkostnader för hotell betalda av en arbetsgivare eller ett stipendium – men föredrar att bo i en riktig lägenhet, och tycker det är intressant att prova på room mate-boende i Harlem... Mina försökskaniner, som var här i förra veckan, stortrivdes både här hemma och i området!

  ReplyDelete