07 April 2008

Skurna skärmdumparNEW YORK
I förra veckan lärde Alexander oss/mig hur man gör en skärmdump på en Mac. Repetition: klicka shift+äppelkringla+3 så skapas omedelbart en jgp-fil av allt det du ser på skärmen.

Nu kommer fortsättningskursen – med en funktion som för mig visat sig vara ännu mer användbar! Jag har lärt mig den här. (Där kan ni också läsa instruktioner för PC, som jag fräckt struntar i.)

Om man klickar shift+äppelkringla+4 så dyker det upp ett litet kikarsikte på skärmen. Med hjälp av det kan man markera ett fält med det man vill visa. När man släpper upp musknappen så tas omedelbart en bild av det markerade, som sparas på skrivbordet som en jpg-fil (kallad Bild 1, Bild 2 o s v ).

Jag visade min mamma hur man gör detta igår kväll. Tänkte att hon skulle kunna använda någon av skärmdumpsvarianterna för att skicka mig vid behov – så att hon kan visa exakt vad hon ser på sin skärm när hon har datorproblem, så att jag lättare kan assistera henne.
Kom också på att hon skulle kunna göra en bild av Skype när hon videochattar med sina barnbarn, och maila till någon väninna för att visa hur det ser ut. (Vet inte riktigt hur vanligt det är att mor- och farföräldrar har koll på att videochattande alls existerar, men det är säkert möjligt att upplysa en och annan i mammas bekantskapskrets om dess finesser – och samtidigt visa upp ett foto av de söta barnbarnen!)

Sedan kom jag inte på några fler givna användningsområden. Annat än att skärmdumpsfiler är bra att ta till för den som prodcerar läroböcker i datorkunskap.

Men idag har jag använt funktionen på en rad andra vis! Det är ju oerhört användbart att ultrasnabbt kunna klippa ur ett fält ur något man jobbar med och behöver maila någon annan. Några exempel:

1. Jag har skurit ut information från bankkontoutdrag, för att visa personer jag skickat pengar till, eller fått pengar från, hur det ser ut. Mycket bättre än att bara "klippa och klistra" in siffrorna löst i ett mail!
Särskilt användbart när det gäller information på en sajt som man inte kan länka till utan vidare, för att den kräver inloggning (som en Internetbank).
Och så kan man ju klippa ur bara exakt den information man vill visa – som i bildfilen ovan, som jag skapat enbart för detta inlägg (annars är den ganska meningslös, så hårt beskuren som den är, hehe). Samma information hade varit ett elände att få fram genom "klipp- och klistra"-funktionen, och det hade ändå varit svårläst och fult.

2. Jag har hjälpt en kompis med synpunkter på en artikel hon håller på med. Det handlade bl a om hur man definierar en viss byggnadstyp – och då kunde jag klippa ur det aktuella huset från ett flygfoto hos Eniro/Gula sidorna (i sig en fantastisk funktion). Se nedan!

Detta enkla tricks revolutionerade faktiskt min vardag idag, eftersom jag hade massor med små saker som behövde fixas och kommuniceras med olika personer. Jag gjorde hur många utskurna skärmbilder som helst! Kanske det finns någon mer som inte känt till knepet. Nu vet ni.

/Gunilla


Pedagogiskt, inte sant?!

1 comment:

  1. Mycket. Jag lär mig fortfarande macen.
    Hoppas dollarkursen gör det lättare med pengarna!

    ReplyDelete