12 May 2008

Här har ni mitt kylskåp

NEW YORKGittos gamla blogg fanns förut en länk till en blogg till vilken folk uppmuntrades skicka fotografier på sina kylskåp. Hittar inte den nu, men här kan ni i alla fall se hur mitt kylskåp såg ut häromveckan:


Av den här bilden framgår dock inte så väl hur Alice Waters-inspirerad jag blivit på sistone! New York Times Magazine hade ett reportage för kanske ett halvår sedan (jag hittar det inte på deras hemsida nu, så det var nog aldrig på nätet) i vilket Waters fick göra om kylskåpet och ge köp- och kostråd åt en vanlig tonårsbarnsfamilj. Bilderna visade "före" och "efter". Och "efter"-kylskåpet var förstås packat av härliga, nyskördade grönsaker, rotfrukter och grönsaker. (För den som inte vet det kan nämnas att Alice Waters är närodlat-rörelsens översteprästinna sedan flera decennier.)

Jag har inte riktigt haft plats för sådana extravaganser. När mina vampyrbohemgourmeter till inneboende (God bless them) bodde här lade de nämligen beslag på inte mindre än 2/3 av kylskåpet, de två undre hyllorna.
Så sedan jag slängde ut dem i höstas njuter jag verkligen av att ha hela kylskåpet för mig själv... Det syns inte så bra på denna bild, men varje gång jag öppnar dörren möts jag av sparris, gulbetor, selleri, koriander, rödlök, spenat, champinjoner och vilka andra mumsigheter som nu råkar finnas hemma.
Förutom alla andra saker jag ser till att ha hemma (är man fattiggourmet så är man, kan inte låta bli att ännu en gång länka till min krönika om det fenomenet). Men jag köper och lagar faktiskt mer grönsaker än jag gjort tidigare.

Jag förstår faktiskt inte hur jag stod ut med att klämma ihop mig på bara en liten del av det där utrymmet! Nej, just det, det gjorde jag ju inte heller.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment