23 May 2008

(Tragi)komik

NEW YORK Apropå föregående två inlägg – det går inte nog att betona den stora humorn i att:
– en krönika som publiceras just på Yttrandefrihetens dag efterhands-censureras (mer om detta i en debattartikel i Expressen när det begav sig)
– en recension som handlar om hur journalistiken förflackas medelst rewrites innehåller en hel del rewrites, och ibland inte så värst rewritade sådana (mer alltså hos Blog Dizz/Fredrik Krohnman).

Förresten så skrev Hemliga morsan, vem annars, om DN:s Flat Earth News-recension för flera dagar sedan.
Jag länkade inte dit då eftersom jag inte kunde komma på om jag skulle distansera mig från det där med att jag möjligen framstår som den goda journalistikens dödgrävare eller ej (se inledningen av texten, som förvisso framställer mig i klädsam dager, tycker jag själv).
Men jag citerar förstås gärna detta: "Eller så får ni betala era frilansjournalister pengar de kan leva på, om ni vill ha en svensk knorr på det hela."
Fast det undrar man ju ibland om de vill ha, när så mycket görs i Stockholm på grundval av internationella nyhetsbyråtexter (skrev hon, alltså jag, bittert).

/Gunilla

2 comments:

  1. Det var absolut inte min mening att framställa dig som "den goda journalistikens dödgrävare", och jag är ledsen om du tolkade det så. Min ursäkt är att jag skrev inlägget efter en korv-och-vin-kväll hos Lisa, och var inte allt för nykter, vilket märks på språket, ffa alla helt onödiga engelska uttryck.

    ReplyDelete
  2. Nej nej, jag uttryckte mig klumpigt (och har dåligt samvete för att jag bloggar en massa och inte storstädar och röjer lägenheten som jag borde, inför annalkande gäster! så jag tillät mig inte att fila på en omskrivning)! Jag blev smickrad av det där med "stora världen". ;-)

    Jag menar bara att jag själv tycker att jag riskerar att låta som "det var bättre förr" etc genom att liera mig alltför mycket med alla andra bittra mediekritiker!

    ReplyDelete