08 May 2008

Soppköksköerna ringlar långa, men inte sååå långa



NEW YORK
Häromdagen lade jag och en redaktör i Stockholm ner att jag skulle skriva en artikel om den globala matkrisen till hennes nyhetsbrev som jag medverkar kontinuerligt i.

Anledningen var att vi inte kom på någon bra vinkel som inte redan hade förekommit i alla andra medier. Sedan vi gjorde upp en plan med vårens ämnen för en tid sedan så har det ju verkligen skrivits mycket om matupplopp, matbrist och skenande majspriser överallt, och vi räknade med att det skulle dyka upp mer mellan deadline och publicering.

Men vi återkommer i ämnet. Och jag borde kanske ha kommit på att jag borde ha gjort en lokal New York-vinkel. Nu kom den istället med stor dramatik i Aftonbladet – se krigsrubriken ovan! Frihetsgudinnan och allt, då vet man att läget är allvarligt.

"Var femte New York-bo äter nu hos stans soppkök"! Hjälp, har jag missat "den senaste tidens rusning till stadens många soppkök" som Aftonbladet skriver om!?
"Fyra miljoner beroende av hjälp"! Men oj, det är ju nästan halva stadens befolkning (som är uppemot 9 miljoner, i alla fall om man räknar in alla illegala immigranter)!
Jag som traskat runt en hel del i Harlem på sistone, borde jag inte ha sett de milslånga, ringlande köer som borde bli resultatet av detta?



Klicka på bilden, så går det lättare att läsa!

Det råder inget tvivel om att det finns många hungrande inte bara i New York, utan här och var i hela USA – även bland människor som har arbete ("working poor"). Varje vecka har man så länge jag bott här i liberala veckotidningar kunnat se annonser som vädjar om pengar för att amerikanska barn ska få äta sig mätta. Samtidigt som det slösas och slängs mat för enorma belopp så finns det gott om New Yorkbor som är beroende av donationer för sin överlevnad. Just denna vecka samlar postkontoren på Manhattan in specerier och konserver i lådor.

Och självklart drabbar de globala matprishöjningarna de många fattiga, som ständigt lever på marginalen, extra hårt. Att det är svårt att försörja sig här i staden – med dess hyror och höga priser – vet jag ju själv; hur ska det då inte vara för den som jobbar någonstans för sju dollar i timmen.

Men – var femte New Yorkbo äter faktiskt inte från soppkök. Fyra miljoner människor här är inte beroende av matbistånd. (Däremot tycks det dessvärre stämma att var femte New Yorkbo får lita till matkuponger, s k food stamps, som dock numera inte är kuponger utan ett Bankomatliknande kort, eller till donerad mat.)

Jag tror att en delförklaring är att skribenterna inte har en susning om skillnaden på New York City ("New York" i dagligt tal både här och på svenska) och Stor-New York (vilket omfattar delar av New York, New Jersey, Connecticut och Pennsylvania, olika beroende på definition) respektive delstaten New York. Om en femtedel av de sistnämnda områdenas invånare skulle behöva äta från soppkök skulle det bli ungefär fyra miljoner. Nästan i alla fall!

Aftonbladets webbredaktions reportrar säger sig ha fått sina uppgifter från Reuters, men sedan verkar de ha snurrat till dem en hel del. Jag kan inte kolla, för det enda Reuterstelegram som jag hittat från veckan som gått är skrivet med fotarbete gjort i Baltimore, Chicago och Kansas City. Men jag kan ju ha missat något annat telegram.

Kanske har New York-materialet i AB:s artikel – utom den egna intervjun med den svenske ekonomen – kommit från ett TV-inslag från Reuters? Det kan hända. En av intervjupersonerna i New York, Anthony Butler, finns annars med i denna text från Independent Television News, så rimligen har det varit något allmänt TV-inslagsmakande om detta.

Det är inget fel på själva grejen i texten, det vill säga hur ökande matpriser slår mot låginkomsttagare/fattiga som lever på marginalen – och jag tycker att den upprörda tonen är på sin plats. Men det är fel på siffrorna. Skribenterna verkar inte ha gjort någon rimlighetsbedömning.

Hallå, alla mediechefer! Det blir så här, när tidningarna låter utrikes- och socialreportage från medarbetare på fältet ersättas med
rewrites gjorda av googlare vid Globen och i Marieberg.

Se gärna Gunnar Johanssons reportage i Expressen, där han sakligt beskriver hur mathjälpen och matkupongerna fungerar. Med hjälp av fältarbete på plats i Bronx!

Tipstack: D.

Uppdatering I: Mycket riktigt, texten byggde delvis på ett TV-inslag från Reuters. Se här, samt läs Johan Norbergs inlägg här.

I det inslaget finns dock inte allt med. Hos ITN finns en längre synk med "Judy", som kanske finns med i Reuters råmaterial som AB haft? Hon säger:
– You buy a loaf of bread and a dozen of eggs and it's like, maybe close to ten dollars , just for two items!

Vilket hos Aftonbladet blir:
– Du köper en limpa bröd och ett dussin ägg – och det är allt du får för tio dollar.

Well, close enough..?! Johan noterar också ett grovt översättningsfel som jag missade: "39 billion dollars" (39 miljarder dollar) blir i Aftonbladet 39 miljoner dito. Men det är värt att påpeka att det är en prognos för nästa år, gäller inte "idag" eller "varje år" som Aftonbladet skriver.

Som jag skrev till min tipsare D i natt, när vi mailades om detta: "Det värsta när man börjar granska vissa AB-texter är att det aldrig tar slut!!!"

Här är ett långt exempel på det ... när Aftonbladet hittade på några massgravar i Mexiko för några år sedan.

Uppdatering II:
Dennis skriver en liten satir om hur snacket måste ha gått på redaktionen när de tu skribenterna skred till verket.
Thomas blogg skriver om inkompetensen bakom de orimliga uppgifterna.
MEN annars har de flesta bloggare tyvärr tagit artikeln på orden, exempel här, här, här och här.

Uppdatering III (15.37 svensk tid): Nu har Aftonbladet rättat uppgifterna om att fyra miljoner New Yorkbor tvingas äta i soppkök.

Uppdatering IV: Soppköket som är med i TV-inslagen, St John's Bread & Life, ligger i Brooklyn och utspisar omkring 1 000 personer om dagen. De har säkert sjukt lite resurser för det, och skulle säkert kunna ta emot betydligt fler än så, och det finns naturligtvis många fler soppkök runtom New York City – men det ger ändå lite perspektiv på siffrorna.
Se även Dennis' resonemang från 2005 om "food security"-statistik och mediernas vantolkningar av densamma.

/Gunilla

P S Läs gärna en gammal Gourmet-kolumn av mig, om välgörenhetssnobbar och matfilantropi med olika ändamål här.

2 comments:

  1. Mejlade ett långt mejl med felaktigheter till aftonbladet.se (chefred, red, nyhetschef, reportrar..) och randade fel. Fick förstås inget svar.

    Alltså, artikeln är ju så galen att man blir galen själv.

    Och vad jag inte riktigt tycker framgår i detta bloginlägg är ju dessutom det absurda i påståendet som "googleisterna" gör när de skriver att "var femte New York-bo äter nu hos stans soppkök" vilket de väl får ifrån detta, "enligt Reuters är var femte New York-bo beroende av stöd utifrån för att få mat på bordet." Men bara för att man får stöd innebär ju inte det att man äter på soppkök, det innebär att man får matkuponger.

    ReplyDelete
  2. Hallå D,

    Jag tror nog att det är ditt mail som ligger bakom att de rättade! Och sent om sider kanske de svarar och tackar dig också.

    Du har rätt om det där med matkuponger. Min poäng var att läsaren skulle läsa om det hos Gunnar Johansson i Expressen, men jag ska lägga till ett förtydligande i texten. Tack!

    P S Hörde en dam i Ring P1 (tror jag det var) som bestämt sig för at flytta från Sverige och till ett billigare land, för att hon inte längre anser sig ha råd att köpa mat i Sverige. Därmed inte sagt att "Sverige blivit som USA"! Här är armoden verkligen eländig på sina håll.

    ReplyDelete