17 June 2008

Amerikansk civilrättsgrupp sågar FRA-lagen

NEW YORK Mitt bidrag till dagens FRA-debatt är nedanstående text, som tidigare idag skickades ut av TT (och publicerades av Aftonbladet på nätet).
Jisses, vad snårigt det var att sätta sig in i Protect America Act-debatten, med mera... Lyckades väl inte helt förklara alla dilemman, men den och annat finns det säkert anledning att återkomma till.

Länkarna nedan är bloggbonus!

/GunillaNew York (TT)

Trots rädslan efter 11 september-dåden skulle den svenska FRA-lagen aldrig kunna införas i USA, hävdar kritiker.

- Sverige skulle bli den enda demokratin med så långtgående lagstiftning, säger integritetsexperten Danny O'Brien, koordinator på Electronic Frontier Foundation (EFF) som bevakar civilrättsliga frågor kring internetanvändande
Han blev förbluffad när han i fjol började följa den svenska debatten från San Francisco.
– Något som FRA-lagen skulle inte gå att införa i USA. Den skulle strida mot konstitutionen, säger Danny O'Brien.
– Att just Sverige, som varit pionjärland för konsumenträtt och integritet, förberett en sådan lag stör oss på EFF. Andra stater kan ju hänvisa till er för att skaffa något liknande.

Avlyssning i USA
Att USA enligt O'Brien inte skulle kunna stifta en liknande lag innebär inte att avlyssning inte förekommer. Tvärtom.
Visserligen begränsar såväl konstitutionen som Foreign Intelligence Surveillance Act från 1978 myndigheternas rätt att avlyssna sina egna medborgare utan domstolsbeslut. Men de senaste åren har lagstiftningen kringgåtts.
New York Times avslöjade 2005 att National Security Agency (NSA) – en ungefärlig motsvarighet till FRA – med regeringen Bushs goda minne förmått flera telebolag att dela med sig av en mängd information i sina kabelnätverk, och att amerikaners kommunikation med utlandet avlyssnats i smyg.
I fjol infördes det tillfälliga lagtillägget Protect America Act för att göra sådan avlyssning laglig. Tillägget gick ut i februari, och kongressen diskuterar nu om det ska förnyas.
Men EFF och medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) driver ett 40-tal rättsfall mot telebolagen (exempel här). Organisationerna hävdar att massavlyssning bedrivits även inrikes, vilket strider mot konstitutionen. Journalister, forskare och ideella grupper sägs ha blivit avlyssnade.

Kohandel i kongressen
I kongressen kohandlas nu om att telebolagen, som Verizon och AT&T, ska få amnesti och slippa rättstvisterna.
– Den avlyssning som NSA ägnat sig åt är mycket mer genomgripande och integritetskränkande än den ökända Patriot Act. Vi vet inte vad de samlat in för uppgifter, säger juristen Barry Steinhardt på ACLU.
Lagpaketet Patriot Act infördes efter terrordåden den 11 september 2001 och gav långtgående befogenheter för övervakning.
– Det speciella med FRA-lagen är att alla svenskar kan hamna i systemet. För det är inte möjligt att sortera ut de egna medborgarna, säger Danny O'Brien, som undrar vad övriga EU-invånare ska tycka om att kommunicera med Sverige.
Han har inga belägg, men tycker det är "uppenbart" att signalspaningslagen utformats för att dela information med amerikanska myndigheter.
– Det tycker kanske svenska folket är bra. Men en dag kan det hända att Ryssland knackar på FRA:s dörr och ber om hjälp att söka efter tjetjenska rebeller. Då används plötsligt en svensk lag i rysk inrikespolitik. Det är mycket svårt att få insyn i sådant.
TT har förgäves sökt en kommentar från NSA.
/Gunilla Kinn


Samarbeten kring spaning

Förutom de kontroversiella avlyssningsprogram som bedrivs av NSA finns Echelon - ett enormt nätverk för signalspaning, övervakning och insamling av information som USA driver i samarbete med Storbritannien och i viss utsträckning Kanada, Nya Zeeland och Australien.
Kritiker hävdar att Echelon är ett sätt att kringgå lagstiftningen kring avlyssning. Varken Storbritannien eller USA får använda det för att spana på sina egna medborgare, utan byter i stället information med varandra, enligt Electronic Frontier Foundation som bevakar civilrättsliga frågor kring internetanvändande. (TT)

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Danny O'Brien har skrivit om Sverige och FRA-lagen: Sweden and the Borders of Surveillance State

2 comments:

  1. Å, så det var du som skrev den artikeln! Den var jättebra!!!

    ReplyDelete
  2. Tack!

    Kommer mer imorgon...

    Gunilla

    ReplyDelete