06 June 2008

För och emot Clinton som VP

NEW YORK Mycket vicepresidentsnack nu, såklart. Electoral Vote har en bra sammanställning av vad som talar för och emot Clinton som Obamas vice.
Hillary Clinton's Strengths as Veep
• She got 18 million votes in the primaries. That ain't chicken feed.
• Her presence on the ticket will instantly unify the Democratic party.
• She will attract millions of women voters who might not otherwise vote.
• She will help enormously with Joe Lunchbucket and his blue collar friends.
• She is a plausible commander in chief; more so than the candidate, actually.
• She's a great attack dog; she'll bite McCain on the ankle and hang on tight for 5 months.
• She knows more about policy and governing than practically everyone in Washington.

Hillary Clinton's Weaknesses as Veep Candidate
• She will insist on being co-President (like Dick Cheney).
• She will will also insist on being co-President.
• She doesn't bring in any new state.
• She will cause every last Clinton hater to come out and vote, even those who are neutral on Obama.
• She represents the "old Washington" Obama has campaigned against so well.
• Many Obama supporters now hate her due to the way she campaigned.
• She may unify the Democrats but she won't bring in any Republican voters.
Det roligaste tycker jag är det där med att Clinton skulle kunna bita sig fast i McCains vrist i flera månader, det vore väl en dråplig syn (särskilt som de är typ kompisar). Det där med "she doesn't bring in a new state" håller jag inte riktigt med om, om inte annat så kan hon hjälpa till att behålla demokraternas gamla.
Oh well, jag betraktar det som en högoddsare att Obama väljer Clinton. Synd att det inte finns någon given kvinna som saknar Clintons "bagage" men som har hennes utrikespolitiska profil. Hm, Claire McCaskill från Missouri vore kanske inte så dum ändå, som alternativ till Kathleen Sebelius; hon och Clinton sitter både i kommittén för USA:s försvarsmakt) (eller kanske man ska säga anfallsmakt? "armed services" menar jag i alla fall...). Skulle McCaskill bli VP-kandidat skulle Clinton garanterat bli mörkgrön av avund – men hon kan få bli sjukförsäkringsminister.

Gränserna mellan olika generationer och typer av feminister finns uppenbarligen även i Sverige – läs Lena Mellins respektive Anna Dahlbergs kommentarer till att Obama vinner nomineringen. Anna har förstås bäst koll (transparens: jag känner henne).

/Gunilla

3 comments:

 1. Jag har inte helkoll på din blogg så kanske du redan kommenterat detta med rasism... men jag håller med dig om att Anna Dahlberg har mer insikt i sin text. Och jag tycker Lena Mellin har helfel när hon säger att det är svårare att vara kvinna än att vara svart. Det säger man nog bara om man inte insett hur rasistiskt USA verkligen är.

  ReplyDelete
 2. Hej Lotta,


  Tack för din kommentar! Jag har inte skrivit så mycket om rasism som jag borde/skulle vilja, det är ett sådant jätteämne att jag hukar lite. Men lite finns det, och det kommer säkert att bli mer!
  Jag tycker att Lena Mellins text reducerade Hillary Clinton till att vara "enbart kvinna", fanns ju liksom en hel del annat hon stupade på också. Men visst har det funnits en hel del obehaglig misogyni (kvinnohat) i valrörelsen.

  ReplyDelete
 3. Hej Gunilla. Jag har undervisat i etnicitet/media och angränsande ämnen vid ett privat universitet i Kalifornien de senaste 8 åren. Och bland såväl lärare som studenter, och inom administrationen, har jag sett mer rasism än jag någonsin hade kunnat ana. Mycket kommer sig av den sociala segregeringen, studenterna är ofta övre medelklassbarn med skyddade uppväxter. Men, jag har också sett människor lära sig mycket och jag är optimistisk inför Obamas kandidatur.

  ReplyDelete