13 June 2008

Stasi all over again – it changes people

NEW YORK Oj, jag inser att det är hög tid för mig att sätta mig i den omfattande FRA-debatten på nätet.
Jag har tyvärr inte varit så hågad att surfa runt på bloggar alls den senaste veckan, eftersom jag för närvarande är uppkopplad sittandes hukad över ett soffbord och får lägga det mesta av min energi på att flytta datorn fram och tillbaka (strömkabeln räcker inte till soffbordet, om jag inte drar om alla möjliga sladdar härhemma, och det skulle kännas som ett nederlag) och göra evinnerliga omstarter och datorkalibreringsförsök. Och i början av veckan var det för varmt för att jag skulle orka göra särskilt mycket överhuvudtaget. Men nu skäms jag för min bristande koll på just FRA-frågan.

Ur floden av blogginlägg, som jag alltså snart ska doppa lite mer än lilltån i, vaskar jag dock tillsvidare fram följande text, om hur en undersökning i Tyskland visar hur även vanliga, hederliga medborgare ändrar sitt beteende för telefonsamtal när de är medvetna om risken för avlyssning:
The fundamental problem with surveillance is that it changes people. People under surveillance behave differently than people who are not monitored – differently than free people.
Opinionsbildningen den närmaste veckan blir oerhört intressant! Om (nät)trycket i frågan gör att riksdagsmajoriteten går remot regeringens förslag är det väl första gången den svenska bloggvärlden – och alltmer, vad det verkar, vanliga medier – åstadkommer något liknande. En veritabel bloggbävning.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment