11 June 2008

Sverige blir Östtyskland – snart!

NEW YORK Läs Anders Mildner om hur journalister helt tycks ha negligerat att granska FRA-förslaget om avlyssning! Provcitat:
FRA-lagen är så långtgående att de flesta häpnar när de hör talas om förslaget. Som journalist kan man dock häpna över en annan sak: att medierna är så tysta om saken.
Tidningar och tv har bevakat frågan i så liten utsträckning att folk helt enkelt har missat att vi nu är mindre än en vecka från att införa ett otäckt och oåterkalleligt storebrorssamhälle. Ett sämre betyg för den samhällsbevakande journalistiken går inte att få i Sverige 2008.
(– – –)
FRA-lagen är som om hela IB-affären skulle ha rullats upp inför öppen ridå i riksdagen, utan att någon ens orkat bry sig. Den ställer samma frågor om moral, rättsäkerhet och demokrati och den rymmer samma dimensioner om Sveriges relationer till främmande makt (eftersom underrättelseinformation naturligtvis är en bytesvara, nu som då).
(– – –)
Avlyssning, kränkningar av den personliga integriteten och massövervakning har för länge sedan sorterats bort från redaktionernas agenda, på samma sätt som fildelningsfrågan sållades bort från allmänreportrarna redan för sex, sju år sedan.
Den journalistiska kunskapsklyftan har – bland annat på grund av det här – blivit så stor att man på många håll helt enkelt saknar de verktyg som behövs för att förstå samtiden.
Den enda journalistik man klarar av att bedriva i ett sådant läge, blir en enkel ”låta båda sidor komma till tals”-rapportering, där reportrarna av okänd anledning år efter år bortser från all forskning och alla experter som finns inom de områden som de bevakar och istället nöjer sig med att okritiskt förmedla två ståndpunkter.
/Gunilla

4 comments:

 1. Det är verkligen konstigt. Drevet, som var så duktiga att jaga Mona's kexchoklad, Freivalds teaterbesök och vem tusan det nu var som inte betalat TV-licensen -- var är dom nu?

  ReplyDelete
 2. Är det inte ironiskt att en högerregering pushar detta förslag? Likaså här i USA där Bush-adminstrationen jobbar hårt på att skapa ett samhälle i Orwells anda. Jag trodde att Moderater och Republikaner stod för den enskilda individens frihet.

  Och ja, det är verkligen ett misslyckande för den tredje statsmakten att uppfylla sin roll.

  Bra att du skriver om det Gunilla.
  Ser i Mildners text att till skillnad från etablerad media så har bloggarna varit all over den här storyn. Ännu ett bevis på att internet har gett oss alla en "soap box" och att vi inte längre behöver förlita oss på vad en handfull redaktörer tycker vi bör få läsa om.

  ReplyDelete
 3. Men jag har ju knappt skrivit om det...

  ReplyDelete
 4. Kankse inte, men jag fick reda på det via din blogg så du har i alla fall gjort en person mer upplyst :-)

  Såg att DN hade en artikel om dert i går (i alla fall på nätet).

  ReplyDelete