04 July 2008
AP skriver, Huffington Post m fl publicerar
NEW YORK Här kommer ett besserwissrigt inlägg om något som jag förmodligen är den enda i hela världen som upprörs en smula över ... men det vore ju isåfall inte första gången i den här bloggens historia.
Jag blev såklart nyfiken på Expressens rubrik om "FRA-lagen i Huffington Post". (Jag började så smått lista utländska medier som skrivit om FRA-lagen för ett par veckor sedan här, men sedan kom en sådan störtflod av utländska publiceringar att jag gav upp alla ambitioner på att uppdatera det inlägget. Ni som själva vill kolla kan förslagsvis googla på [Sweden AND Lex Orwell].)
Inlägget i Thomas Mattssons blogg påstår förvisso inte att det är en Huffington Post-skribent som skrivit texten. Men nog får man det intrycket.
Fast det var inte en Huffington Post-text. Sajten Huffington Post har inte skrivit om FRA-lagen, utan publicerat en text som de fått genom sitt abonnemang hos nyhetsbyrån Associated Press.
Samma artikel har – med samma rubrik – hamnat i en rad medier, exempelvis Salon*), Fox News, USA Today, International Herald Tribune, Washington Post, Business Week och massvis av amerikanska landsortstidningar och nyhetssajter. Byråtexter kan få ett enormt genomslag, trots att de ofta behandlas nedlåtande som "bara byråtexter" av journalister på andra redaktioner.
*) Salon skriver som en s k disclaimer (brasklapp): "Salon provides breaking news articles from the Associated Press as a service to its readers, but does not edit the AP articles it publishes," för att markera att de enbart publicerar, inte skriver och bearbetar, texterna.
Det är alltså en AP-text som plockats upp av Huffington Post, men även av hundratals andra nyhetspublikationer. Det är konstigt att Thomas Mattsson bara nämner Huffington Post, även om han anger att det är "ett exempel" på internationell FRA-lagsuppmärksamhet – eftersom texten handlar om Expressens kampanj borde väl det superbreda genomslaget vara intressantare.
Annars är det vanligt att lekmän inte ser skillnaden mellan byråtexter och tidningarnas egna artiklar. Inte för att det alltid är så stor skillnad i textens utformning, tvärtom – men det blir ändå lite missvisande att skriva "DN skriver" ditten och "SvD skriver" datten, när det handlar om byråmaterial som publicerats av massor av olika medier (ett av många exempel på Lennart Frantzells USA-blogg, se länkarna till TT-skribenten Lars Pedersens text som bl a publiceras i DN respektive SvD; här ett exempel till på när "DN skriver" en AP-text).
/Gunilla
Etiketter:
FRA-lagen,
Mediekritik,
Medier,
Storebrorssamhället
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment