02 July 2008

"Arbete under semesterliknande förhållanden"

NEW YORK Stig-Björn Ljunggren använde igår på sin blogg (som jag kollade in apropå Piteå-Tidningens idé att läsarna skulle bli alldeles förvirrade och inte klara att hantera två olika åsikter på samma tidningssida) ett uttryck som jag genast tar till mig: "arbete under semesterliknande förhållanden". Även om de semesterliknande förhållanden nog är mer semesterliknande när man som han vistas på Kuggebodahalvön i Blekinge, än när man glor ut över en byggarbetsplats, en massa lastbilar och diverse ruckel (bilder kommer snart!) så stämmer det ju ofta ganska bra (och om inte sååå mycket nu härhemma så än mer vid andra tillfällen, se bilden här för exempel).

Arbetet är dock inte så krävande. Jag borde visserligen ringa runt till tre miljoner människor för bakgrundsinformation till ett visst viktigt jobb jag pysslar med, men eftersom jag inte riktigt orkar det (och skyller på att "mottagningen är så dålig på balkongen") så sitter jag mest och betalar räkningar, lyssnar på Cecilia Uddén i Radiokorrespondenterna och surfar runt mellan amerikanska opinionsunderssökningssajter.

538.com rekommenderas, i alla fall för inbitna statistiknördar, och så förstås Electoral Vote. Har läst flera inlägg, t ex detta, som talar om hur tramsigt det är att medierna talar om hur himla lika det är mellan Obama och McCain, trots att Obama haft en tydlig ledning ett bra tag nu – poängen är att medierna, och alla pundits, såklart har ett egenintresse av att framställa valet som otroligt jämnt och svårförutsägbart. (Vore läget verkligen lika skulle ledningen, statistiskt sett, växla mellan McCain och Obama.) 538.com har för övrigt tagit som sin uppgift att folkbilda journalister och alla andra i hur man använder statistik. Läs ett intressant mediekritiskt inlägg, som sågar en Obama-skandaliserande artikel om räntenivåer i Washington Post jäms med fotknölarna, här. Los Angeles Times har plockat upp W Posts artikel, som alltså antyder att det är något skumt att få ett lån med bra villkor, här – men i grova drag hälften av alla låntagare får ju villkor som är bättre än medel...och Obamas måste, som 538.com skriver, ha varit extremt riskfria låntagare ur bankens synvinkel.

Fler länktips:
Anders Mildner skriver – som vanligt – klokt, i det här fallet om journalisters och forskares svårigheter att närma sig varandra.
Redaktör'n skriver ett inlägg om sig själv som disillusionerad väljare, och undrar vilket parti man ska rösta på om man gillar musik och mysiga hemmakvällar men inte FRA-lagen (ett inlägg som kunde ha fått rubriken Bittermitten 2.0 eller något sådant)

/Gunilla

No comments:

Post a Comment