07 July 2008

Skype In m m

NEW YORK Detta blir troligen årets tristaste blogginlägg, men men . Nå't ska ju vara det också. Svar på Lyxmannens kommentar:

Har du testat Skype?? Tänkte på dina dyra mobilräkningar. Om du ringer mycket till Sverige så är det en kanongrej! Du kan få ett svenskt 08-nummer som folk kan ringa dig på också. Betydligt billigare än att ringa från sin mobil. Jag ringer med den till både svenska och amerikanske nummer och det funkar kanon!

Hej Lyxmannen,

Tack för tipsen! Självklart har jag testat Skype. Jag använder Skype rätt ofta, främst för bildtelefoni med mina föräldrar, syskon och syskonbarn, enstaka gånger för att prata med kompisar som bor Långtbortistan (en av dem visade upp sin nya flickvän på det viset, det var kul att få prata med henne!).
Jag har även använt Skype för intervjuer, till och med med Ulf Adelsohn en gång. Men, jag tycker att Skype generellt har för dålig kvalitet för att användas för intervjuer, åtminstone om jag måste låta lite seriös. De gånger jag ändå gjort det har det varit för att det skulle bli alldeles för dyrt att ringa annars (i fallet Adelsohn bodde jag t ex på hotell). Eller så har det varit med intervjupersoner som själva gärna använder Skype, som häromveckan då jag intervjuade en person i Stockholm som själv föreslog det. Och som tur är så har ljudkvaliteten blivit mycket bättre på senare tid, tycker jag. Men nästan varje gång jag talar genom Skype med min bror så bryts samtalet fem, sex gånger och vi får ringa upp varandra igen. Det är OK när jag talar med min tålmodige bror, men inte att riskera det annars...

Anyway, ditt tips om Skype In-tjänsten är toppen! Jag fick tips om det för ett par år sedan av en bekant som använde det när han jobbade i Lusaka/Zambia, mycket bra. Jag tvivlar i och för sig på att folk kommer att ringa hit så mycket mer med ett sådant än de redan gör, det är trots allt väldigt billigt att ringa från Sverige till USA även medelst Telia.
Menmen, poängen med SkypeIn är ju att de ska kunna använda samma nummer oavsett var jag är, och eftersom jag ska resa lite mer i höst än jag gjort under våren så ska jag möjligen skaffa det. Tyvärr har jag inte hittills kommit mig för, av ren snålhet samt av den fåniga anledningen att jag fått så oestetiska nummer på förslag att jag varje gång jag testat avbrutit registreringen... ;-) Så det var bra att du påminde mig. Men jag är också lite negativ till att skaffa ännu ett nummer utan att ta bort något av de gamla...och jag vågar inte riktigt kapa linan till mitt fasta abonnemang.

Men, självklart ringer jag inte till Sverige med mobiltelefonen! Det vore bra puckat. Inte nog med det, det går inte ens – jag har inte ett sådant abonnemang.
Som jag skrev i inlägget ringer jag faktiskt knappast alls på mobiltelefonen, kolla bara:


Många minuter kvar, som synes! Och så här ser det ut för det allra mesta.

Behöver jag ringa Sverige använder jag telefonkort (sådana man köper i närmaste deli) eller ringer från min vanliga telefon med ett särskilt prefix.

Jag har den billigaste möjliga planen genom AT&T, och den kostar $40. Sedan tillkommer allsköns skatter, påslag och avgifter. Det som gör att det blir relativt dyrt är dock främst allt SMS:ande, som jag använder inte minst för att kommunicera med svenskar som är på besök i sta'n. Det är nog bara det jag kan skära i, faktiskt!

Interneträkningen i Sverige är onödigt dyr bland annat för att jag har kvar Telia som ISP trots att jag numera även har bredband via ComHem (som en f d hyresgäst skaffade och som jag inte näns sägs upp...). Dessutom har jag min domän genom Telia. Klart onödigt, men olika personer på ComHems kundtjänst påstår att de inte kan härbärgera kinn.se – och jag har inte tagit reda på hur det hela ska lösas....

Så det är bara att bita i alla de sura räkningsäpplena, men jag försöker skära lite här och där så gott det går.

/Gunilla

7 comments:

 1. Jag vet inte om det här bidrar med ngt vettigt, men ändå.

  Jag hade två fasta teliaabb hemma. Ett för telefoni och ett för fax. När jag konstaterade att ca 98% av all telefoni med mig som sändare eller mottagare gick via mobilen så avskaffade jag båda abonnemangen. Mina tre tonåringar har ju också mobiler, men med dyra kontantkort (de använder 75% SMS). Därför skaffade jag ett extra kontantkort på en gammal mobil som nu ligger i huset. Den som absolut vill komma "in i den fysiska byggnaden" på telefon kan ringa det numret. Kostar mig i stort sett inte någonting och jag har sparat ca 1.500 kr i fasta kostnader. I övrigt är det "direktlinjer" till var och en. Om kidzen ringer mig så "nobbar" jag samtalet och ringer tillbaka för att spara på deras allowances.

  Nu är problemet att jag emellanåt behöver faxen i jobbet, även om jag dresserat det flesta att scanna till pdf och mejla istället. För det har jag faxtillägget på mobilen. Men det är fortfarande ett problem, för jag behöver ju en fast fax för att ta emot och vid udda tillfällen även för att skicka (typ 3-4 ggr per år). Så jag är nog "torsk" framöver på ett av Bredbandsbolagets fasta abonnemang utan fast avgift.

  Nåväl, kontentan av ovanstående är att för de som inte behöver fax kan man lika gärna offra en gammal avlagd mobil med ett kontantkort för 50 kr som så att säga får agera husabonnemang.

  För att ringa mobiler i USA finns inte något bättre än Skype. Jag talade med ett Alaska abonnemang i 38 minuter för 5 kronor. Perfekt kvalitet! Slå det den som kan.

  /Stefan

  ReplyDelete
 2. P.S.
  Men varför man skall betala 85 kr/månad för att få nyttja Skypes ändå ganska osäkra förbindelser i ett abonnemang när jag precis har avskaffat Telias motsvarande för ca 125/månad, det förstår jag inte. Tycker Skype-abonnemangen ligger i överkant prismässigt för att det skall passa mig. Inte tillräckligt stabilt system.

  //Stefan

  ReplyDelete
 3. Jag vill ha fasta abonnemang både här och hemma i Stockholm, för att det inte ska bli så dyrt för vänner och bekanta och familjemedlemmar att ringa till mig!

  Det är ju betydligt dyrare för mig att ringa till sådana som du som enbart har mobiltelefoner....och ni är många (i alla fall är det många som bara uppger sina mobiltelefonnummer; brukar i regel dock vara personer som får sina telefonkostnader betalda av någon annan och inte har någon känsla för hur dyrt det är).

  Kontantkort för mobiler är inte så vanligt i USA som i Sverige, tror jag. De är ganska dyra att använda. Här betalar man – i minuter – för alla inkommande samtal, och i pengar för alla inkommande mess.

  Dessutom är det tyvärr ofta usel mottagning för mobiltelefonen, särskilt där jag bor, och Skype duger som sagt inte heller alltid så bra för professionella samtal. Utmärkt för bildtelefoni med familjen, dock!

  ReplyDelete
 4. Delvis rätt. Fast jag betalar mina abonnemang själv, på alla sätt. Men det är också så att de flesta av mina vänner har mobilabonnemang där de betalar ett fix pris för i princip obegränsad telefoni inom Sverige/Norden. För mig kostar det 595 kr/månad inklusive moms och det ger 3000 minuter samtal och 3000 sms om jag kommer ihåg rätt vilket är ca 2x min normala telefoniförbrukning och säkert 6x mina SMS. Dessutom törs jag säga att jag antagligen är mer omtänksam om mina vänners telekonsumtion än de själva är. Jag tjatar om vad de skall göra för att minska på kostnaderna. Telefoni är ju trots allt ganska billigt i Sverige (jfrt med U.S.A.) bara man bevakar. Men visst, jag motringer ganska ofta för att bespara motparten mobilkostnader.

  Slutligen, de som ringde hem på mitt fasta abonnemang var i 30% av fallen någon telemarketingfirma som ville att jag skulle teckna prenumeration på kalsonger eller strumpor eller ngt liknande. Å det ville jag inte. Ganska skönt att slippa.

  Trots det, största problemet är faxen. Måste därför skaffa ett fast abonnemang. Att ha två som jag haft de senaste 20 åren var emellertid väldigt mycket för mycket.

  /Stefan

  ReplyDelete
 5. Här är nog andelen telemarketingfirmor ännu högre än 30 procent... De ringer om de mest absurda saker!

  Sedan har vi diverse scientologer och annat löst folk som ringer och söker mina f d inneboende. Så det finns egentligen många anledningar att säga upp telefonabonnemanget!

  Om du vill kunna ta emot fax utan att ha ett fast abonnemang finns nog en lösning. Jag vet i alla fall en vän som hade en slags tjänst enligt vilken folk kunde faxa som vanligt till ett särskilt nummer, och så kunde han plocka upp och skriva ut det från vilken dator som helst. Antar att han också kunde faxa ut, men det är ju komplicerat om det behöver vara med namnunderskrifter och så'nt. Nå, till sådant kan man ju ha scannrar...

  ReplyDelete
 6. Telia hade den tjänsten. Man faxade till en persons "faxnummer", som gick till Telia där de gjorde om hela faxet till ett mejl som skickades. Tror de kallade det för faxbox. Men de avskaffade hela tjänsten för ca 2 år sedan. Och sa till och med upp de som använde sig av den. Trist!

  Ha en bra dag.

  /S

  ReplyDelete
 7. Tjenare igen,
  Du verkar har rätt bra koll på läget måste jag säga.

  Du skriver "Jag vill ha fasta abonnemang både här och hemma i Stockholm, för att det inte ska bli så dyrt för vänner och bekanta och familjemedlemmar att ringa till mig!"

  Då är det perfekt med SkypeIn. Du får ett 08-nummer i Sthlm som vänner och bekanta kan ringa dig på och det kostar dem som ett vanligt lokalsamtal. Funkar finemang.
  Kvaliteten på Skype har förbättrats avsevärt det senast året också. Jag har inte haft ett problem under det år vi varit här med att kvaliteten gjort att vi inte kunnat prata vidare.
  Tjing!

  ReplyDelete