30 August 2008

Alaska-svenskar

STOCKHOLM SVT:s Rapport sände just ett inslag om "den växande kritiken" mot Sarah Palin i USA, med en speakerröst som lät som om det vore en begravning som kommenterades.
Men det var ont om belägg för varifrån kritiken kommer. Det är ju skillnad på kritik (eller relevanta invändningar) som kommer från det egna partiet och på kritik (eller relevanta invändningar eller spinning) från motståndarlägret. De enda "kritiker" som redovisades explicit var två stycken "mannen på gatan".

Sarah Palin själv lät som om hon aldrig gjort annat än kampanjat för vicepresident-posten när hon presenterades i Dayton igår (YouTube-klipp här). Johan Ingerö skriver lite Palin-hype här.

Nätet kokar över av intressanta artiklar om såväl Sarah Palin som hennes bakgrund. Jag saknar två viktiga upplysningar:
• Kan namnet Palin möjligen vara svenskt, ursprungligen? Det finns i Sverige, även om det inte så vanligt. Annars verkar hon mest ha anglosaxiska rötter.
• En person som bara måste ha delvis svenskt ursprung är hennes man, Todd Palin (som för övrigt är kvartseskimå). Hans mor Blanches flicknamn är nämligen Kallstrom.

Om någon undrar: Jag gillar valet av Palin för att det är så storymässigt och för att det gör att valrörelsen blir extra spännande och valet extra jämnst, inte för att jag tycker att hennes konservativa åsikter verkar så himla toppen.

/Gunilla

2 comments:

 1. Palin är en diminutivform av namnet "Hayling".
  (Jag är intresserad av namnhistoria, plats- och personnamn, har skrivit uppsats i ämnet när jag pluggade svenska).

  ReplyDelete
 2. Namnet Palin har en lång historia i England, men at det skall ha kommit med normannerna (avkomlingar av norska och danska erövrare bosatt i Frankrikrike sedan 800-talet), tror jag knappast på, det hävdas nämligen på nätet.
  Om namnet är dimunitiv av Hayling finns det heller knappast något bevis på. Då borde det ha varit Haylin eller Paling, alltså antingen förkortning eller omljud.
  Oavsett har Sarah fått namnet genom giftermål.

  Det finns ett knappt 100-tal Palin i Sverige, lite flera än dem som heter Stalin.

  ReplyDelete