13 September 2008

Elensky for Kulturrådsledamot

SOLNA Linda Skugge och hennes svenneperspektiv i all ära, men som alternativ lanserar jag härmed min vän Torbjörn Elensky som potentiell ny ledamot i Kulturrådets styrelse. (Jag lanserade honom en gång som undersstreckarskribent i Svenska Dagbladet, och avser att en vacker dag lansera honom till Svenska Akademin.)

Per Svensson talade häromdagen i Kulturnyheterna (efter ungefär 7.30 för den som vill kolla) hur borgerliga kulturföreträdare kan ha antingen ett kulturkonservativt eller ett liberalt förhållningssätt. Utom Johan Staël von Holstein, som enligt Svensson saknar båda. Jag skulle vilja hävda att Torbjörn har både och.

Torbjörn har verkat som kulturskribent och kritiker i en rad litterära tidskrifter, och inte minst för både SvD:s och DN:s kulturredaktioner. I DN har han gett sig in på brännbara ämnen, som ofta gått på tvärs med övriga redaktionen (exempel denna text om islamofobi). Han behärskar således både den estetiska och den politiska traditionen, som olika kultursidor domineras av i olika grad. Han recenserar och skriver kontinuerligt även i bland annat Vi och Neo.

Men det är ju framför allt som egensinnig författare han är känd av den kulturintresserade allmänheten. Han har det senaste decenniet kommit ut med en rad böcker i olika genrer, samtliga rejält kritikerrosade: däribland debutboken På stället, novellsamlingen Myrstack, kortromanen Döda vinklar och essäsamlingen Luisas tupp (om Kuba). Läs mer i Bonniers författarpresentation här.
Dessutom har han ett rejält musikkunnande, och förutom att han recenserat konserter för bl a Svenska Dagbladet har han samarbetat med musiker och kompositörer i stora projekt, exempelvis medieoratoriet "7 juli" med Jonas Bohlin.

Den spirituelle och snudd på allvetande Torbjörn har en gedigen, klassisk, europeisk bildning av det slag som känns snudd på utrotningshotat idag, samtidigt som han har koll på vad som sker i samtiden och är nyfiken inför nästan allt. (När han hälsade på mig i New York i somras blev han en smula besviken på att jag inte kunde upplysa honom exakt var och hur den mest nyskapande hiphopkulturen frodas. Just idag är han ute på Skarpnäcksfältet, i egenskap av basebollfarsa – det, ni.)

Vad skulle han kunna tillföra i Kulturrådet? Oerhört breda kunskaper om många sorters kulturyttringar, förmåga att snabbt och nyfiket sätta sig in i olika ämnen, initierade men inte okritiska insikter om marknadens villkor för kulturskapare, integritet och mod att framföra synpunkter och åsikter. Men någon ny Johan Staël von Holstein, om det är vad de söker, är Torbjörn Elensky inte.

/Gunilla

(Pingat på Intressant.)

1 comment:

  1. Ja! Tobbe for president! Eller vänta, det var visst ett annat val... Hur som helst instämmer jag.

    ReplyDelete