10 October 2008

En bra Time-artikel

NEW YORK Häromdagen skrev jag att jag tror att en stor delförklaring till att Barack Obama gått fram så snabbt och tydligt i opinionsmätningarna inte bara är den ekonomiska krisen utan att han gick igenom TV-rutan och in i stugorna – åtminstone hos den del av amerikanska folket som kollar på TV-debatterna. (Det finns förstås många fler förklaringar än dessa två.)

Magasinet Time är inne på ett liknande spår i en intressant artikel, som jag rekommenderar som läsning för alla som följer valrörelsen.
Den handlar om hur Obama bemästrade "torgmötes-formatet" mycket bättre än McCain (som alltid påstås ha haft det som sin specialitet) och kommunicerade tydligare med frågeställarna – och därmed indirekt med TV-publiken. Obamas utläggning om hans syn på sjukvårdsförsäkringar och "bail out"-paketet beskrivs såsom hämtade ur skolboken. Samtidigt beskriver artikeln hur USA eventuellt nu kan ha blivit moget för en förändring i sjukvårdsförsäkringssystemet, och därmed Obamas politik, samt att väljarna vant sig vid honom. Utdrag:
Vi bevittnar något anmärkningsvärt: Obamas ras minskar [i betydelse] i takt med att han blir mer bekant [för väljarna]. Hans jämna humör har övertrumfat hans hudfärg; han bedöms utifrån sin karaktär. Men det finns en verklig utmaning – och möjlighet – i hans framgångar. Obama har tagit några inspirerade risker i sin valrörelse. Hans beredvillighet att föreslå utökat regeringsinflytande i sjukvårdsförsäkringsmarknaden är ett bra exempel. Men han har också varit mycket försiktig, en typisk politiker på många sätt. Det mest uppenbara är hans bestämda ovilja att framföra dåliga nyheter eller att kräva något avgörande av allmänheten. Varken han eller McCain hade något annat än plattityder att komma med när de [i debatten] fick frågan om vilka slags uppoffringar de skulle be amerikanska folket om.
Tja, riktigt alla väljare har förstås inte vant sig vid tanken på en president Barack Obama i Vita huset, särskilt inte de som dyker upp på McCains och Palins möten. De vill inte ha socialister vid makten, särskilt inte socialister med konstiga namn.
Times Joe Klein tycker att McCain borde säga åt sina mest blodtörstiga beundrare att gå hem och ta en kall dusch. Helt klart får en potentiell president Obama ägna lite tid åt att ena detta splittrade land (precis som Bush skulle göra 2000).

Men det där med plattityder stämmer verkligen! Jag skrev det i min artikel efter den första debatten, att de helst malde på om vilka hjärtefrågor de skulle vilja satsa på när de skulle svara på vad de ville dra in på. Det gäller inte minst Obama.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment