Nyhetsmagasinet Time lanserar ytterligare en förklaringsfaktor till lånekrisen: pastorerna i framgångsteologiska pingstkyrkor.
I sina predikningar har de tydligen uppmanat församlingsmedlemmar att lägga rejäla summor i kollekten och be flitigt, så skulle Gud välsigna dem och hjälpa dem att köpa sina första, egna hus. Tyvärr räckte det visst inte med enbart bönerna.
Time har intervjuat flera kännare av dessa religiösa riktningar, bland andra religionsvetaren och docenten Jonathan Walton vid University of California i Riverside.
Även om det är en del av Pingströrelsen lägger framgångsteologin på ett tydligt lager av övernaturligt, positivt tänkande. Anhängarna kommer att belönas om de bevisar sin gudstro genom att donera frikostigt till sina kyrkor, tänker och uttrycker sig positivt samt koncentrerar sig på de himmelska löften om världsliga belöningar som tydligen finns strödda över hela Bibeln./Gunilla
Kritiker kallar detta ett illa förklätt bedrägeri som går ut på att göra pastorerna rika. Andra experter, som Walton, säger att trots alla dess brister kan teologin ge kraft åt människor som fått lära sig att betrakta sig själva som ekonomiskt och även kulturellt värdelösa att känna att de är "värda att ha mer och göra mer och vara mer". I vissa fall har filosofin mognat med sina utövare, och uppmuntrat sunda ekonomiska vanor och entreprenörskap.
Men Walton antyder att ett decennium med ständigt mer lättillgängliga lån fungerade som en drog i framgångsteologins blodomlopp.
"Den ekonomiska boomen på 90-talet och finansiella utsvävningar under det nya millenniet bidrog till framgångsbudskapets succé", skrev han nyligen.
Och inte på ett positivt vis.
"Berättelser om hur 'Gud välsignade mig med mitt första hus trots att jag hade betalningsanmärkningar' var vanliga. Predikningar som förklarade att 'det är din tid att blomstra' trängde undan budskap om sparsamhet" och "ringa uppmärksamhet gavs till (– – –) farorna med att använda värdestegringen på ens hus som en bankomat för att finansiera bilar, kläder och semestrar."
No comments:
Post a Comment