11 October 2008

Råttorna lämnar det sjunkande skeppet

NEW YORK Varför konservativa och libertarianer bör rösta på en "vänsterpolitiker" som Barack Obama – en text av Christopher Buckley, son till en i USA välkänd konservativ publicist.
("Tur att mamma och pappa är döda, för de hade gjort mig arvlös – eller kanske inte".)

Buckley ställer sina förhoppningar till Obama mest för att han har förtroende för att en person med hans intellekt och politiska förmåga inte ska falla i fällan att tro att traditionell vänsterpolitik ska ta USA ur krisen.

Buckley argumenterar alltså för Obama och mot John McCain, trots att han känt den senare sedan 1982 och varit talskrivare åt honom. Utdrag:
"John McCain har förändrats. I ett berömt uttalande (–––) 1994 sade han: "Vi kom till Washington för att förändra det, och Washington förändrade oss." Denna valrörelse har förändrat John McCain. Den har gjort honom oautentisk. Ett temperament som en gång håll yppersta klass har blivit irriterat och snarstucket; hans ståndpunkter varierar och hänger inte samman; han kommer med orealistiska vallöften såsom att få statsbudgeten i balans "i slutet av min första mandatperiod". Vem tror på det? Sedan var det den självuppfyllande och oansvariga grejen med att ställa in sin kampanj i samband med den finansiella krisen. Hans attackannonser så här i sista minuten är illvilliga och meningslösa. Och till sist, för att inte dra ut detta, var det nomineringen av Sarah Palin. Vad i hela fridens namn tänkte han på?"
Vi kommer att få se alltfler republikaner och konservativa lämna det sjunkande skeppet nu. Dels för att ingen vill bli förknippad med en loser, dels för att republikanska pengar behöver pytsas in i senators- och guvernörskampanjer snarare än bekosta attackannonser med obehagliga undertoner, dels för att McCains valrörelse tagit en riktning som många konservativa inte vill bli förknippade med.

Till det kommer alla de som aldrig gillat John McCain särskilt mycket (det vill säga stora delar av republikanska partiet) och som nu kommer att säga att den sumpade valrörelsen är hans fel. Det är det, men han har ändå troligen klarat sig bättre än någon annan republikan skulle ha gjort i år.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment