28 January 2009

BLT revisited (uppdaterad)

STOCKHOLM OK, det hjälpte inte att läsa Monica Antonssons bok. Liza var smart, läsarna var dumma, och det finns inga andra problem med denna härva än att de sistnämnda känner sig lurade – eftersom Liza bara var lite för trovärdig. Skriver Jane Betts.

Uppdatering: Det jag tycker är mest fascinerande med Betts text är dessa meningar:
Liza Marklund har plockat lite här och lite där och gjort något trovärdigt av det. Precis så som en författare arbetar. Det värsta tycks vara att hon skrivit alltför trovärdigt.
Det är väl ändå så att såväl många läsare (förstås inte alla) som professionella bedömare tyckt att berättelsen känns ganska osannolik (alltså icke trovärdig) i många avseenden – men ändå köpt budskapet, eftersom det ju sålts in som "sant"?
Påstås det inte längre vara sant så måste väl ändå trovärdigheten också falla?
Läs min text om hur några litteraturrecensenter hade svårt att tro på budskapet: "Jag måste påminna mig om att det är en sann historia"

Igår talade jag med en så kallad *vanlig människa* (som vi journalister kallar alla utanför mediebranschen), som dock är gift med en ovanlig reporter, och som med stort intresse och engagemang följt denna soppa.
Han förstod inte allt snack om sanningar hit och dit, framför allt inte att den svenska journalistkåren som liksom förmodas syssla just med sanningen på många håll fastnat i diskussionen som vad som bör tryckas på Piratförlagets omslag. Klart och förnuftigt konstaterade han så att det väl är Mias uppfattning och inte hennes sanning Gömda handlar om. Liksom det alltid handlar om att folk har olika uppfattningar om saker och ting, inte varsin sanning.
"Gömda – en mytomans uppfattning" hade kanske varit en bättre titel än "Gömda – en sann historia".

/Gunilla

10 comments:

 1. Hennes lilla skrönika är ett fantastiskt exempel på hur fel det kan bli när man inte förstår ämnet.

  Pinsamt. Synd att hon inte hann komma med i omröstningen.

  ReplyDelete
 2. Ja, var ska man börja? Det är verkligen beklämmande att se det läsarförakt som Betts nedlåter sig till att använda. Jag betvivlar starkt att hon förstått någonting alls av debatten.

  ReplyDelete
 3. Bryt: Den första BLT-krönikan var i sällskap med två andra texter med i omröstningens första omgång.

  Jonas: Kan bara hålla med... Känns trist att skriva folk som faktiskt Antonssons bok på näsan om vad de borde tycka, men det behövs kanske lite tid för att låta den sjunka in.

  ReplyDelete
 4. Jag tycker att du skall förlänga Gömda-omröstningen med ett par veckor.

  ReplyDelete
 5. Fler röstande gör den mer representativ.

  /S

  ReplyDelete
 6. Tja, förvisso, men jag har ändå ingen möjlighet att kontrollera representationen i urvalet. Jag tror inte det är någon idé att dra ut på det hela, bättre att få så många röstande som möjligt på en gång isåfall.

  Ska försöka få en intervju med den som fått flest röster.

  ReplyDelete
 7. :-) Wish you good luck!

  ReplyDelete
 8. Det vore väldigt intressant om du klarar av en kortare intervju med de tre som placerar sig på prispallen. Det är ju en tät strid.

  ReplyDelete
 9. Jodu, det ska jag väl klara av. Frågan är om de gör det... ;-)

  Nä, jag kan tyvärr inte lägga ner hur mycket tid som helst på oavlönad journalistik. Det är illa nog som det är.
  Vi får vara glada om jag gör en intervju. Det ser ut att bli med en person som tidigare inte blivit särskilt tillfrågad om detta. Men det har nog inte de andra heller.

  ReplyDelete