14 January 2009

Lunch på Långbro

STOCKHOLM Igår åkte jag och mina föräldrar runt på Långbro sjukhus-området – en gång mentalsjukhus, idag en blandning av landstingsinstitutioner, tjusiga bostadsrätthus och en folkhögskola. Vi var på väg till värdshuset, som var väldigt trevligt.
Debatten om Thomas Quick och alla intervjuer med Ann Heberlein har fått mig att inse att jag kan mycket lite om psykiatriska sjukdomar och psykiatrisk vård. Här finns en fascinerande berättelse om hur det var att jobba på Beckomberga sjukhus på 70-talet, och här har Aftonbladet ett reportage om nedmonteringen av psykvården.
Det är publicerat 1999 – vad har hänt sedan dess? Tipsa gärna om länkar.

/Gunilla

5 comments:

 1. Läs självbiografiska romanen Vingklippt ängel av Berny Pålsson om självskadebeteende.

  Det finns ett nätverk för denna grupp+anhöriga som gör ett bra arbete, en av grundarna heter Sofia Åkerman och har skrivit ännu en självbiografi, Zebraflickan.
  Skrämmande och upplysande läsning.

  ReplyDelete
 2. Nätverket heter Shedo, jag har intervjuat dem

  http://www.shedo.org/

  ReplyDelete
 3. Tack för vänligheten! Det är den typen av länkar som ger Berättaren en känsla av att någon lyssnar.
  Gotiska Klubben.


  PS söker namnet på en krog i södra Soho från 1978. Hur skulle du göra? Ett av de häftigaste ställen jag varit på i världen. Men den finns inte mer. Typiskt. Så minns man inte ens namnet. Ska försöka ta reda på den när historien om Beckis blir klar.

  http://goterminnen.blogspot.com/search/label/a%20bar%20in%20soho

  ReplyDelete
 4. Hm, kolla på någon av de restaurangblogar som finns. Just nu är mina känselspröt icke inställda på New York, men testa med chowhound.com eller kanske Frank Brunis restaurangblogg på New York Times. Där finns massor av initierade kommentatorer som säkert kan hjälpa dig leta i minnet!

  ReplyDelete