12 January 2009

Marklund om Gömda-soppan

STOCKHOLM Liza Marklunds försvarstal (det första rejäla som synts i DN om detta, även om texten är skriven för Newsmill).
Det är välformulerat och klargörande (om än med en hel del dimridåer). Jag håller inte alls med dem som anser att Liza Marklund skriver dåligt, eller att en miljon svenskar kan skriva som hon – tvärtom. Hon skriver effektiv kvällstidningsprosa som passar perfekt i genren hon verkar inom (men jag tröttnade på alla "brinnande ögon" och all älskog på köksgolvet i Gömda och Asyl).

Vi får se om alla arga bloggare godtar pudlandet... Jag noterar i alla fall att hon inte alls bemöter anklagelserna om de främlingsfientliga undertonerna i böckerna som väl knappast Mia kan lastas ensam för. Eller skriver något alls om Elisabeth Hermon (där ingen källskyddsproblematik finns).

Och det där med att Piratförlaget "alltid sålt in boken till bokhandeln såsom ett skönlitterärt verk" och att branschen "alltid behandlat båda böckerna som dokumentärromaner"? Det undrar jag. Den är faktiskt kategoriserad som "medicin" hos biblioteken, se nedan. (På mitt bibliotek letade de först där, men upptäckte sedan att den stod på "skönlitteratur" – detta beroende på att där står, enligt min bibliotekarie, alla böcker som rör förhållanden inom en familj även om de annars klassficeras som fackböcker.)

Nej, nu måste jag jobba lite.

/Gunilla
6 comments:

 1. Både Newsmill och Piratförlagets Webbar verkar ha packat ihop. Har förgäves försökt att komma in i ett par timmar. Någon gång kom jag fram till Newsmills förstasida men inte vidare till själva artikeltexten. Får väl ta second best, DN's referat.
  /S

  ReplyDelete
 2. En reflektion(Min först kommentar ang Gömda).
  Varför är det så få män som kommenterar i debatten.?
  Örjan

  ReplyDelete
 3. En reflektion(Min först kommentar ang Gömda).
  Varför är det så få män som kommenterar i debatten.?
  Örjan

  ReplyDelete
 4. Jag tycker iaf, efter vitbrevsartikeln, att LM borde ta ansvar för - eller i vart fall bekräfta - de "skador" som uppstått. Det är ju dokumenterat att det blev allmänt känt på orten vilka persoer som avsågs, och att de möjligen oförskyllt fått lida för detta. Storyn var ju "sann". Sååå lättvindigt kan man ju inte ta på konsekvenserna av de "sanna" utpekandena.

  ReplyDelete
 5. Örjan,

  Jag håller inte med, jag tycker att det är en hel del män som kommenterar! Vissa driver ju t o m detta från ett rent mansperspektiv, ex signaturen Leroy och http://daddys.blogg.se.

  Av de professionella skribenter/journalister som jag haft kontakt med kring detta är de flesta män (vill inte skriva här vilka det är).

  Stefan,

  Nej, det är väl det minsta man kan begära...

  ReplyDelete
 6. Håller med om Liza vad gäller det stilistiska. Tycker faktiskt om hennes böcker. Tack för bra rapportering och analys så att jag slipper tänka själv!

  ReplyDelete