10 February 2009

"Diplomaterna igår av "Uppdrag granskning"-mått"

STOCKHOLM Någon som sett till någon kommentar, ursäkt eller förklaring från UD idag, apropå det klumpiga beteendet och hånskratten mot den namibiska delegationen?! Inte jag i alla fall.
På SVT:s diskussionsforum finns dock arga kommentarer. Hoppas det är OK att citera delar av dem här.
Måttet är rågat. Har nu följt alla tre programmen och kan tyvärr konstatera att det är oerhört beklämmande att se hur Klas och Per beter sig.
(– – –)
Och även om programmet vinklas på ett eller annat sätt får man bara inte bete sig som dessa herrar gjorde i bussen i samband med Namibias statsbesök. Än mindre framför en kamera. Det spelar ingen roll hur många duktiga och kompetenta medarbetare UD besitter. Jag är väl medveten om att ni finns.
Som informationschef för UD skulle jag slita mitt hår i stycken. Förtroendet för UD är sedan långt tillbaka naggat i kanten och detta lär inte hjälpa till. Att bygga upp förtroende tar år, att rasera den tar sekunder. Per och Klas har tyvärr lyckats med att dra ner hela UD tillbaka i avgrunden.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Om de första två programmen var snäva, vinklade och till stor del kunde skyllas på producenten, så var kvällens avsnitt däremot, och utan tvekan, av "Uppdrag granskning"-mått. Vad som visades var nästintill skandalöst och tillfaller de två UD-tjänstemännen.
Jag är chockad över att ha kollegor som dessa två som beter sig på det sättet, inte bara mot andra medmänniskor utan mot utländska gäster på besök i vårt land. Och i ansiktet på ett annat lands protokollchef! Så här får det bara inte gå till.
Vi ska vara proffsiga, artiga, kunniga, intresserade, tillmötesgående och när problem uppstår söka kompromisser. Vad som visades ikväll var rena rama motsatsen.
Jag hoppas verkligen att UD tar avstånd från den här typen av agerande snabbt och tydligt. Förutom utländska gäster som med all rätt tar illa upp ligger det mycket arbete bakom ett sånt här besök och det är många gånger viktiga frågor som står på dagordningen (överenskommelser, avtal, utvecklingssamarbete, näringslivsintressen...).
/Gunilla

No comments:

Post a Comment