10 February 2009

Lurade gubbar och gummor

STOCKHOLM Idag åt jag lunch med mamma och pappa. Mamma sade att en av de positiva bieffekterna med finanskrisen/lågkonjunkturen är att de äntligen slipper få friden störd av alla telefonförsäljare som de senaste åren ringt för att pracka på dem kapitalförvaltningstjänster (mina föräldrar sålde sitt hus för några år sedan, och husförsäljare/pensionärer är ofta lätta byten i sammanhanget).

Som tur är hade mina föräldrar inte fallit för locktonerna. Men jag tycker det är hjärtskärande med alla hemska berättelser om pensionärer som lurats av kapitalförvaltningsbolag med tvivelaktiga metoder. Särskilt människor som uppenbart varit ute efter trygga placeringar, men som prackats på underliga företagsobligationer. I höstas var det fullt av sorgliga reportage i bland annat New York Times, om äldre amerikaner som inte förstod vad de köpt, och uppenbarligen finns en hel del svenskar som fått köpa samma skräp.

Man hade hoppats att det var slut med sådant där efter .com-boomens excesser (den som inte redan lyssnat på SR P3 Dokumentär-programmet IT-bubblan bör absolut göra det!). Men nej, då. Här är några länkar till eländesberättelser ur högen. (Givetvis fylls kommentarfälten av sura ord om hur de lurade pensionärerna bara varit giriga.)

Aftonbladet och E24 granskar Acta
http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_1062195.e24
http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_1073327.e24
http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_1073317.e24
(Detta är bara några exempel, det finns gott om länkar till fler artiklar.)

Och så har vi förstås gamla favoriten Obol, som idag fick ett nytt, sorgligt kapitel om ett par som lurats att sätta huset i lån för att investera i lurendrejeriet (tipstack: Stefan).
Bakgrund om Obol: här och här och här, med massor av länkar.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment