10 February 2009

UD får gärna förklara "kulturkrockarna" SVT visade

STOCKHOLM En anonym kommentator skrev (lätt redigerat av mig):
"Sedan jag sett tredje delen av tv-serien Diplomaterna är jag ganska skakad av tarvligheterna hos företrädarna för UD under afrikanskt statsbesök.
RASISM ALLTSÅ INTE BARA HOS POLIS OCH INOM SJUKVÅRD. Nu fick vi se rasismen inne på UD, och det så högt upp som hos en Per Sjöberg kallad protokollchef under besöket vid sidan av den flabbige fjanten Klas. Detta är katastrof för utrikesförvaltningen och att departementet mesigt valt att inte före visningen kraftigt ta avstånd från beteendet. Hoppas du också är beklämd av fasonerna."
Jo, jag såg avsnittet igår och blev också ganska beklämd över de grova klumpigheter som sades, inte minst inne på demokratiseringsinstitutet Idea (av alla ställen! Det är ett av få internationella organ som huserar i Sverige, och där jag för övrigt blev ombedd att vikariera som informationsansvarig en gång för nio år sedan). Häromdagen skrev jag:
Jag tycker att TV-serien Diplomaterna på många sätt är mycket "bra TV". Det är kul att teamet följer med i riktiga skeden och väntar ut något att filma, alltså när det händer något – garanterat mer tids- och arbetskrävande än att enbart göra intervjuer. Klas Ljungberg är förstås en tacksam figur att följa, något av en antihjälte. Man får förståelse för hur kaotiskt det kan vara i en krissituation, och en känsla av att få vara med "in medias res".
...och efter att ha sett gårdagens avsnitt skulle jag vilja lägga till att det ju faktiskt avslöjas ett och annat om hur det kan gå till bakom kulisserna. Så visst har serien ett stort journalistiskt värde, trots dokusåpastuket.
Gissningsvis använder teamet så små och diskreta kameror – plus att de hängt med huvudpersonerna Klas och Per så länge att dessa inte längre tänker på att de blir filmade – att de lyckas dokumentera saker som annars aldrig skulle sägas med journalister närvarande. Det är nästan mer deltagandeobservationer à la socialantropologi, faktiskt (detta menat positivt).

Nog kan det säkert vara frustrerande med allehanda krav från en utländsk delegation, men i avsnittet visades ju inte mycket av att den namibiska protokollchefen skulle ha varit oresonlig eller utpressande – hon säger ju i alla fall i det som syns att hon bara ville diskutera frågan om poliseskort...
Det blir extra pinsamt när detta sker på en UD-avdelning, det så kallade Protokollet, som ju faktiskt ska vara specialiserad på att avhjälpa just det som i programmet kallades "kulturkrockar"!

Nä, både Per Sjöberg och hans chefer får gärna förklara eller be om ursäkt eller nå't. Här sätter jag mig och min journalistiska trovärdighet i pant på att försvara UD-folket; då kan de gärna försvara och förklara sig själva åtminstone när sådana här saker kommer ut.

Jag har för övrigt fått flera mail från diplomater och diplomatanhöriga. Om det är OK med dem ska jag publicera dem här på bloggen (anonymt) framöver. De är tacksamma för att bilden i "Diplomaterna" nyanserades lite i min Expressen-artikel. Som tidigare utlovats kan det hända att jag återkommer även med svar på kommentarer i Expressen och förklaringar av utrikesvillkoren. När och om jag får tid... Men det vore också intressant att veta hur UD-tjänstemännen överlag ser på gårdagens avsnitt.

Kommentarer:
Merit Wager: "Per Sjöberg, vilken otroligt odiplomatisk surgubbe"
Pius och Co: "TV-program att skämmas över"

Uppdatering: En viss diplomat som jag talade med den 12 januari (på UD:s seminarium om press och diplomati) tog Per Sjöberg i försvar, och sade att man skulle ha förstått hans utfall bättre om TV också hade visat hur han först blev präktigt utskälld (ej citat, mina ord) av den namibiska protokollchefen.
Hm, mycket möjligt, men jag är inte helt säker på att det motiverar klumpigheten, hånskratten och skämten om krypskyttarna i skogen.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment