20 February 2009

Gömdasoppan är riktigt grumlig

SOLNA Alexsback i den babblande mobben på Flashback har slagit till med ännu en Gömdagate-analys, om de dokument som Liza Marklund använt i Mias samma historia. H*n konstaterar att de alla är föremål för frågetecken:
Tillsammans kan de om möjligt bilda en grumlig soppa för den som aldrig sett tjänsteanteckningar från soc, domstol, kommuner och andra institutioner eller om man är begränsat bevandrad i det svenska samhällets struktur och uppbyggnad.
För det som växer fram, är faktiskt nästintill ett övergrepp från Marklunds sida. Jag får samma vibbar som när man utnyttjar barn i något syfte eller en förståndshandikappad person.
(– – –)
Marklund har aktivt vara med och orkestrerat Mias liv. Upphovsmannen till Gömda har inte bara varit rösten och kanalen, utan också faktiskt agerat medhjälpare i processen. Då kanske man förstår hennes behov av en PR-agent för att trassla sig ur den här "lasagnen", men man kan åtminstone förvänta sig att chefredaktörer som Jan Helin har bättre förstånd och inte exploaterar en "trasig" person som kreerats till en kommersiell industri.
Marklund är befriad från sitt källskydd. Vi är flera, både lekmän och professionella, som "called the bluff" och ser att de dokument och den historia som varit Marklunds alibi, inte håller ens för en halv asyl och ännu mindre är Mias ärende representativt för hur Sverige ställer upp för utsatta personer och för diskussionen om våld i relationer.
Tycker Althin, Guillou, Helin med flera, gör sig medskyldiga till övergreppet i och med deras agerande.
Jag kan bara hålla med. Det här fallet bör finnas med i framtida journalistutbildningar, hur ovanligt det än är. Jag skulle gärna skriva kursboken.

/Gunilla

12 comments:

 1. Visst är det så. Det kommer att skrivas avhandlingar om detta i framtiden. Kanske Dr. Kinn snart?

  ReplyDelete
 2. Jag är ju lite kvar i detta som började på Trossen. På vems initiativ försvann handlingar. Vem kontaktade vem där. Jag är ju lite rädd för att det var så att Journalisten sökte någon på insidan och att Mia tog på sig rollen.

  Sedan skapades flykten med hjälp av att Liza bistod tryckte på hos myndigheter och la ord i mun. Därför tror jag saken kan komma i en annan dager om faktiskt Mia pratar med Mikael, Levi o Mi och kanske Sarah och Osama. Var det så att hon utnyttjades av Liza så slår pendeln tillbaka mot Liza och inblandade media aktörer.

  Var det så att Mia var den som drev saker så slår naturligtvis pendeln mest tillbaka på henne och de utredande instanser som inte hörda alla inblandade utan tecknade ner bara en version.

  Leroy

  ReplyDelete
 3. På pricken verkligen utmärkt analys.
  Känner stort obehag när jag ser "Mia"
  exponerad i Expressen. Det är någonting som pågår här som är mkt obehagligt.
  Mia lär väl få ta stöten och Marklund går fri. Carolin

  ReplyDelete
 4. Jag tycker det är lite konstigt att man inte tidigare insett eller kommit fram till vad som kanske hände/utspelade sig då tidsaxlarna rån de båda möttes.

  Att Mia var rädd råder inget tvivel om.

  Jag är verkligen rädd för at Mia utnyttjats av Liza. Inte att Mia utnyttjade Liza.

  Men det visar sig.

  Men att utnyttja någons räddsla är ju bland det värsta man kan göra. Har Liza gjort det då har hon gått långt över de gränser man skall som Journailst eller författare.

  Att sedan bygga en politisk agenda som Liza försökt påstå att det handlar om, baserat på denna rädsla om att missta sitt eget barn eller att din partner riskerar hämnd och själv som författare delta i möten hos myndigheter och politiker för att påverka är ju helt fel agerat av en Journalist.

  Jag hoppas att Mia vågar säga vem som initierade detta med papperen som försvann.

  För barnens skull.

  Då kan hon och dom börja om.

  Liza har så hon klarar sig. Likaså de tidningar och förlag som låg bakom det som skrevs då.

  Då återstår bara en rejäl ursäckt och kompensation till E Hermon.

  Men bra om historien leder till nya direktiv till Journalister och Utredande instanser hos myndigheter och att politiker o jurister tänker efter på hur dom agerar o skriver.  Leroy

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 6. Jag vet inte om "babblande mobben" är ett så kul eller rättvisande epitet. Men, men, jag hör hellre till den än till den "hukande skaran" i traditionella media.

  Hur som helst fortsätter jag mitt korspostande här, på FB och hemma hos Monica. Senaste iakttagelsen är att koppla samman Mias egna uttalande i AB-chat, med Norstedts lagkommentar till utlänningslagen, samt det jag tidigare pekat på om Kammarrättsdomens bristande betydelse för frågan om förföljelse ägt rum.

  Slutsatsen kan inte gärna bli en annan än att det är kammarrättens avslagsdom i biståndsmålet som lagts till grund för bedömningen om domestic violence, och att asylskäl föreligger. Se här och fundera själva.

  Nu sägs på Monicas blogg att det i och för sig kan vara regeringsrättens beslut att inte ge PT som är vad Livingston tagit fasta på. Och det är ju om möjligt ännu knäppare.

  Men varför skulle det vara så när Mia själv har sagt att det är Kammarrättsdomen som åsyftas? Hon verkar ju ha ett flexibelt förhållningssätt till sanningen i och för sig, men nog tror jag att hon skulle sagt att det var regeringsrätten om hon hade haft chansen...

  ReplyDelete
 7. Kan bara säga bra inlägg Kimza. Hoppas du ser helheter inte delar av det och att du orkar skriva då och då.

  Leroy

  ReplyDelete
 8. KimZa! Jättebra jobb där med genomgången, men du råkar döma fel Niclas (stavar båda med c?) för misshandeln av Unni.
  Det var Niclas Salomonsson, Lizas litteräre agent som nästan slog ihjäl Unni och bet henne i ansiktet (hur hemskt är inte det?!!!) det tycker Liza är bygones i alla fall och uttrycker enbart glädje över att få jobba med denne...typ.
  Hennes PR-agent Niclas Lövkvist vet jag inte är dömd för något men kritiserad för sitt umgänge med porrkungen Berth Milton (?) osäker på hans namn.

  Märkligt med två Niclasar som agenter som dessutom ser ganska lika ut, eller?
  Men det var väl Lövkvist som arrangerade intervjun med Mia? Eller var det Salomonsson?
  ´Känner mig osäker på att folk vet säkert längre när de skriver ut den ena eller andre Niclasen, men Gunilla du vet väl?

  Hilsen, jessica

  ReplyDelete
 9. Nils Dacke,

  Nej, någon doktorsavhandling ska jag inte skriva vare sig om detta eller om något annat. (Fast jag har ju alltid sagt att om jag tvingades skriva en doktorsavhandling i journalistik så skulle det nog handla om reportrars förhållande till sina intervjupersoner – och då vore ju detta ett utmärkt om än extremt exempel...)
  Det enda som skulle kunna få mig att påbörja forskarutbildning vore om någon försökte locka mig aktivt, med god finansiering, och det kommer aldrig att ske.
  Däremot skriver jag gärna böcker. Även där krävs förstås någon form av finansiering...


  Leroy,
  Jag är inte säker på att vi någonsin får reda på vem som utnyttjade vem. Fast jag hoppas att min framtida intervju med Luis ;-) klargör en del om just detta.


  Vetekudden,
  Korsposta på! Mycket bra kommentarer!


  Jessica,
  Du har helt rätt i detta, och det är därför jag plockat bort KimZas kommentar samt redigerat hennes text i det separata inlägget.

  Det var PR-konsulten NL som fixade intervjun:
  http://www.resume.se/nyheter/2009/02/13/lovkvist-formedlade-mia-in

  ReplyDelete
 10. Bra att det Sydsvenskan nu sätter ord på den förvirring som uppstår av Liza Marklunds uttalade "Mia står för sin historia. Jag står för min roman". Det låter som om dessa två företelser helt oberonde av varandra hamnat mellan samma pärmar. Tyvärr går det ej att särskilja den sk.historien från den sk.romanen, när de hamnat mellan ett par bokpärm,de har smält samman till något utanför upphovskvinnornas kontroll,eftersom de de anser sig helt oskyldiga till anklagelsena riktade mot deras gemensamma verk.
  Monalisen

  ReplyDelete
 11. Under studierna på juristlinjen var det några jag kände hade fått plats genom inkvotering. Jag nämner detta bara sådär "apropå", och serverar den här länken.

  Gunilla, jag skulle gärna se att du i bästa Sawotsky-stil, närmar dig Segelström, ställer ett par frågor om hennes bakgrund, låter henne bekräfta jurist-bakgrunden, pratar en stund kring detta. Och därefter frågar henne om vad som egentligen gäller kring domars rättskraft, och i vilken utsträckning förvaltningsdomstolar med tyngd kan uttala sig om straffrättsliga spörsmål.

  ReplyDelete
 12. Det finns många i denna lasagnesoppa som jag verkligen skulle vilja närma mig i Sawotsky-stil... Inger finns nog med på listan, men inte högst upp! Och sådant där skulle man nog göra med bandspelare. Måste köpa en ny. Om jag någonsin får pengar ska jag göra det. Och en videokamera att ha med sig till öknen vore förstås kul.
  Men det är verkligen en bra och berättigad fråga.
  Det där med "rätt att lämna landet" vill man ju också veta mer om.

  ReplyDelete