04 February 2009

"...på fiket här på SVT tycker alla som dig"

STOCKHOLM Jag blev häromdagen intervjuad för Publicistklubbens kommande årsbok, och då sade jag något om att jag som frilans ser hur folk på redaktionerna oftas vistas i bubblor, "styrda av pressmeddelanden, målgruppstänkande och mallade system".
Paolo Roberto har tydligen en liknande insikt, enligt en intervju som Hanna Fahl gjorde med honom i P3 – Återvinningsintervjun
– i oktober (japp, jag är lite sen):
Det är för att du jobbar på Sveriges Television [sic] och här tycker alla som dig och så går du ner på fiket här och så tycker alla som dig och så diskuterar man aldrig saker fullt ut och man möter aldrig folk som tycker annorlunda och då blir man bara cementerad i sin idé om hur saker och ting i världen ska vara och det är inte bra. Det är farligt för Sverige.
Läs ett transkript av en bit av samtalet här – eller lysna på hela, länken ovan. Det handlar om feminism/jämställdhet. (Via Rospiggen/Ingrid Carlqvist och Pär Ström.)

/Gunilla

6 comments:

 1. Jättekul att läsa intervjun med honom! Han ger sig inte och struntar i allt vad pk heter och hon som pratar med honom blir helt ställd :)

  I citatet du har med; klart man inte utmanas i varför man tycker och tänker som man gör om man alltid är med likasinnade, man får ju liksom ingen ny input direkt.

  ReplyDelete
 2. Exakt. Att saker inte diskuteras med öppna spjäll, inte prövas hårt utan hela tiden skvalpar runt i en redaktionell mysighet där alla sitter i knät på alla och på cheferna, det är 00-talets journalistiska förbannelse. Det är precis så jag föreställer mig klimatet på Expressen, som man kan avläsa det på deras tidningssidor och i diverse medarbetares bloggar där de skriver "Johan Hiltons urgulliga och smarta pojkvän jobbar ju nu hos oss" och så; alla vill nånstans vara kompis med många av de andra, alla bygger på en känsla av att tidningen är en exklusiv klubb - NOT - och är smårädda för at hamna utanför denna bubbla, mentalt eller genom att få kicken. Inte konstigt att de inte orkar göra anständiga journalistiska bedömningar. Det är för fan som en dålig damtidning.

  Expressen är givetvis inte unika, men de är ett av de mest typiska ställena när det gäller den här rötan...och nej, jag har aldrig haft drömmar om att jobba där.

  ReplyDelete
 3. ... det är därför det kallas gammelmedia... det håller på och krackelerar efter att ha haft övertaget genom tekniken i alla år... men problemet med inbördes beundran har alltid funnits... och att människor är rädda... det är mänskligt att vara det... och då borde redaktionen vara en enhet, som stöttar... idémässigt, men ofta är det inte så... det är också mänskligt...

  ReplyDelete
 4. En vansinnigt rolig intervju! Hans uttalanden var helt i klass med de där man kan få höra från dagisbarn, lika roliga och naiva.

  Om han har rätt eller fel när han beskriver journalister och likriktning kan jag inte uttala mig om. Du säger ju att det stämmer så då är det väl så, kanske.
  Jag misstänker att Paulo, som den kändis han är, umgås med journalister och är förtrogen med ert tänk.
  Han nedvärderar er dock ganska så rejält...

  ReplyDelete
 5. Syster,

  Nja jag har väl inte riktigt sagt att Paolo Roberto har rätt om s k likriktning eller att det stämmer, men något ligger det väl i det. Om han umgås med journalister eller ej vet jag inte, men har ju stått i det mediala rampljuset de senaste 25 åren så han har väl träffat en och annan reporter..!

  ReplyDelete
 6. Magnus! Instämmer med varje ord du säger!

  ReplyDelete