16 February 2009

Svårt, det där med "Supreme Court" i USA!

STOCKHOLM Igår fick vi veta av Jan Guillou att kvällstidningarna minsann ägnar sig åt gammaldags, traditionell faktakontroll (till skillnad från bloggmobben). Så konstigt då, att så många fel ändå slinker igenom.

Här kommer ett litet, men ändå intressant, exempel. Det kommer från denna krönika. Inte i Aftonbladet, men väl i Expressen/Kvällsposten.
Antalet röster som skiljde mellan Bush och Gore i Florida var i slutändan inte fler än 500. Floridas högsta domstol bestämde till slut, med röstsiffrorna 5 mot 4, att Bush skulle vinna.
Min kommentar: Det var ju 537 röster som skilde Bush och Gore åt i Florida. Inte så värst många fler än än 500, i och för sig – men om rätt ska vara rätt när man nu kollar fakta i "riktiga medier". Ett allvarligare fel finns i den andra meningen i citatet.

Det var inte Floridas högsta domstol som till sist bestämde att Bush var valsegare. Det var USA:s högsta domstol, som med röstsiffrorna 5 mot 4 fattade det beslutet, den 12 december 2000.

Det trodde jag var ganska allmänt känt i Sverige? Obegripligt att redaktionscheferna på Expressen släppt igenom det simpla felet. Slipper månne krönikörer faktakontrollen?

Floridas högsta domstol spelade i och för sig också en roll i processen, dock inte den som anges i krönikan. Läs mer om alla turerna i Florida-valet i november och december 2000 i Wikipedia; kort sammanfattning på svenska i DN.

/Gunilla

3 comments:

 1. Alexis sa:
  Gunilla, vi vet ju att Liza och Mia har jättesvårt för det där med domstolar. Vem av dem fick Swedish Administrative Court of Appeal (kammarrätten) till Swedish Supreme Court (Högsta Domstolen) i Denver?

  ReplyDelete
 2. Att "riktiga medier" kollar fakta??
  låt mig skratta!!
  /Marisol

  ReplyDelete
 3. Haha, tycker att signaturen Basil Fawlty sammanfattar det bra på Flashback.
  https://www.flashback.info/showpost.php?p=15157926&postcount=7293

  "Rätt ska vara rätt

  Liza (krönikan i Expressen igår) : "Floridas högsta domstol bestämde till slut, med röstsiffrorna 5 mot 4, att Bush skulle vinna."

  Det var USA:s högsta domstol, som bestämde detta.

  Nu var det journalist Marklund, som skrev. Hon som så nogsamt påpekade att hon aldrig varit i Nyköping och signerat böcker.

  Rätt ska vara rätt.

  Regeringsrätt, kammarrätt, hovrätt och HD !"

  ReplyDelete