17 February 2009

Tipsa Jannarna

STOCKHOLM Kära medieaktivister! Lena påminner om Jan Guillous lilla uppmaning i söndagens tidning – att tipsa honom. Så gör som Lena och gör det.

Du minns ju att jan G i sin vidriga hatkrönika i aftonblabla gärna tog emot tips från bloggarna?
Jag har nu tipsat tidningen om att Liza marklund är polisanmäld av Elisabeth Hermon för förtal.
Ser fram emot att fortsätta tipsa om det som händer ang gömdagate.

lena

Jag vill tipsa er om att kolla på SVT Debatt ikväll. Jag deltar med en debattartikel, som jag just nu skriver på som bäst. Det ska handla om bloggar vs traditionella medier, och Jan Helin deltar liksom Erik Laakso (fler gäster vet jag inte).

Jag gör mig inte särskilt bra i debattformat (tror jag?! har inte direkt testat!) så det passar mig perfekt att få delta i Göteborg genom att skicka en text. Hoppas Janne Josefsson läser upp mina bästa formuleringar – eller jag försöker förstås enbart ha bra formuleringar i inlägget... Mitt fokus är inte en allmän blogghype, tvärtom vill jag uppmana till en journalistisk uppryckning. I en perfekt medievärld skulle bloggarna inte behöva pyssla med mediekritik... I alla fall inte av det slag som söndagens publicering gett upphov till.

Vill återigen påminna om att jag ofta här på bloggen berömt Aftonbladet, som faktiskt ofta satsar på rejäla reportage och fältarbete; journalistik om viktiga och riktiga ämnen.
Jag har för övrigt själv sålt material till Aftonbladet, till exempel en halvsmaskig sex-, snusk- och skandalhistoria, om lyxprostitution på nät och i taxibolag som jag och två JMK-kompisar gjorde 1995. Och när det publicerades ändrade redaktionschefen Niklas Silow inte en bokstav i våra texter, det hanterades superbra av honom. Jag skulle gärna vända mig till Aftonbladet för att låta publicera mer material. Men just vad gälller helgens Gömda-rapportering måste jag reagera! Självklart får ni läsa texten här så småningom.

Sydsvenskan har uppmärksammat gräsrotsjournalistiken i Gömda-debatten.

/Gunilla

P S Lena, det var väldigt roligt med "aftonblabla"!

8 comments:

 1. Lycka till med texten! du formulerar dig mjukt samtidigt som budskapet ä knivskarpt!

  Det ska bli spännande ikväll. Stackars Helin säger jag han måste väl har fler på sina sida.

  ReplyDelete
 2. Låt mig bara bidra med följande, om det kan vara till någon hjälp.

  Man talar om drev i bloggosfären, och Jan Guillou höjer indirekt journalismen på AB till skyarna såsom ett etiskt föredöme.

  Min uppfattning är att majoriteten av de tongivande kritikerna, eller i varje fall en mycket stor del av de tongivande, faktiskt är just journalister, vilket borde mana till eftertanke. De flesta är nog fristående journalister men det kan inte vara helt oväsentligt att en person som ex vis Ingrid Carlqvist
  http://ingrid-carlqvist.blogspot.com/
  tror sig bränna sina möjligheter hos sin forna arbetsgivare och uppdragsgivare. Jag bortser då från Monica Antonssons ev. möjligheter i nyhetsmedier.

  Jag tycker det här ger tyngd åt kritiken mot AB, Expressen, TV4 som med något undantag när mest synts bland bloggande (journalister!).

  Jan Guillou är inte den enda som skall få sätta agenda och tolkningar. Jan Guillou är inte rättesnöret vare sig för vad som har varit eller vad som skall/bör komma. Han har nämligen själv deklarerat att han inte har kontakt med dagens dominerande media.

  Guillou har i intervjuer målande berättat hur han åker till Statoil och köper sina morgontidningar, sedan åker hem och läser och arbetar. Men redan innan han har öppnat korpgluggarna på morgonen så är vad som står i de där tidningarna som han följer i mångt redan passé. Det händer rätt mycket i världen mellan 01:00 och 07:00.

  Jag läste häromdagen om en 102-åring
  http://www2.unt.se/avd/1,,MC=77-AV_ID=864559,00.html

  "/…/ är vän med datorer och har slitit ut fyra stycken. Han betalar alla räkningar via datorn, läser vetenskapliga tidsskrifter på Internet och håller mejlkontakt med sina barn och barnbarn, inte bara i Sverige utan även i USA, England, Tyskland och Singapore. Karl Gustafsson gillar e-post som han tycker är ett bekvämt sätt att skriva brev på."

  Något för Jan Guillou att ta efter om han har minsta anspråk på att hålla sig à jour?

  ReplyDelete
 3. Jättebra Gunilla, jag ser fram emot att läsa din text. Om du vill får du gärna mejla mig texten också så jag kan läsa lite innan Josefsson använder den i debatten. :)

  ReplyDelete
 4. Erik, skickar dig gärna min text – den är strax klar!

  Kommer ju att hamna på nätet, men du ska få den så snart som möjligt.

  Vill också rekommendera dig att klicka på etiketten "Gömda-soppan" här, så har du mycket läsning... Sno eller låt dig inspireras så mycket du orkar.

  ReplyDelete
 5. Här finns också ett av de mest kompletta länkarkiven
  http://jerbaz.wordpress.com/lankarkiv-gomdaskandalen/

  ReplyDelete
 6. Alexis sa:
  Du borde absolut ha med detta om mästerregissören Liza M., i boken Asyl sid 144 som Insolente 13 postat på flashback forum, sid 636. Visar hur Liza knappast ynkligt kan krypa undan med att "Mia får stå för sin berättelse"...
  Good Luck
  Alexis

  ReplyDelete
 7. En relevant fråga är väl hur mycket Liz Marklund i verkligheten var med och påverkade. Jag menar med hänsyn till att hon inte gjort någon källgranskning eller kollat med andra källor, ex vis Osama. Om det är så att hon har varit med så har hon ju därmed varit med och påverkat det som av Mia nu åberopas som bevis.

  Nu måste jag sno iväg till Stockholm, så nu slipper du mig resten av dagen.

  ReplyDelete
 8. Stefan,

  Ja – det du efterlyser finns beskrivet explicit i den Flashbacksida Alexis hänvisar till. Jag började blogga om det för ett tag sedan men har inte hunnit få klart det.

  Min text är nu ivägskickad, lägger upp den här när den funnits hos SVT Opinion ett tag.

  ReplyDelete