28 March 2009

Barfotajournalister blir vi allihopa

NEW YORK Ulrika Knutson på Gräv '09:
– Vi får hoppas på draghjälp från bloggosfären vi skapar en levande redaktionell kultur, och där journalister inte ses som grindvakter som vaktar dinosaurier, utan där vi gemensamt för fram viktiga värden. För i slutändan kanske vi blir barfotajournalister allihopa.
Missa inte min kompis'/kollegas Katarina Anderssons reportage i P1:s Medierna! Det handlar om så kallad crowd sourcing, alltså hur massvis av ideellt arbetande människor tillsammans gräver fram fakta, kollar källor och bollar idéer.
Det som nu sker på Flashback och Asylgate med Gömdasoppan är väl ett utmärkt exempel (åtminstone om det slutar med något intressant litet scoop, hehe). Ett ännu bättre är förstås det som Katarina använder: OfftheBus, i vilket tusentals frivilliga samarbetade för att bevaka den amerikanska valkampanjen 2007–08. Amanda Michel, som ledde OfftheBus, intervjuas, liksom Wired-journalisten Jeffrey Howe, som skrivit om fenomenet crowd sourcing.
"Community management is the hot ticket for the next decade", säger han i reportaget. Alltså att journalister i framtiden gör klokt i att satsa inte så mycket på att vara grävande reportrar själva, utan att leda andra som gräver.

/Gunilla

2 comments:

  1. Hej Gunilla,

    Läste faktiskt inte detta innan jag skickade mailet till Dig. Antar att man aldrig är först med något :( fast det gör ju inte tanken sämre.
    Frågan är fortfarande hur moderatorn / journalisten skall kunna få betalt för sitt arbete.

    ReplyDelete
  2. Ja, det kan man fråga sig. Alla journalister får gifta sig rikt! Eller göra som t ex Johanne Hildebrandt, växla reporterjobbet med att skriva bestsellers.

    ReplyDelete