14 March 2009

Fult spel bakom SEB:s kulisser

NEW YORK "Kickbacks" på SEB? Skandalen med de höjda lönerna verkar i såfall vara ännu större än man först trodde. Läs Expressens avslöjande här.

/Gunilla
som ju som ni vet är avundsjuk på alla blondiner årgång 1962 som tjänar pengar, alltså även bankdirektörer

3 comments:

 1. Jag kan inte se att resonemanget i artikeln håller. De skriver:

  "SEB:s koncernledning äger många SEB aktier privat. Det fanns ett motstånd i ledningen mot den låga teckningskursen eftersom det kunde minska värdet på deras egna aktier.
  Därför föreslogs en extra ersättning så att koncernledningen skulle acceptera den låga teckningskursen."

  Men motivet håller inte. I alla börsnoterade företag så kan och skall den som inte vill eller anser sig ha råd att delta i nyemissionen sälja de teckningsrätter som de får i stället. Handel med teckningsrätter vidtar alltid. Och priset de får ut är normalt direkt kopplade till aktiekursen. Det blir ett nollsummespel. De får ut sitt värde i alla fall. Just därför kan de sätta vilken nyemissionskurs (under dagsaktiekursen) de vill.

  Så det är delvis en oinitierad, okunnig redovisning i den delen i alla fall.

  ReplyDelete
 2. Hm, det har du förstås rätt i – tänkte inte på det! Här kan man läsa snillena på Börssnack spekulera om frågan.

  ReplyDelete
 3. Ja, har man lagt ned ett helt års heltidsarbete på att skriva "Minoritetsskydd och klanderprocesser vid riktade nyemissioner" så bör man ha viss koll på läget. När det gäller nyemissioner i alla fall.

  Sen kan det i specialfall ha den betydelse som presenterars i artikeln. Har haft ett sådant under juletid 08 till och med januari 09. Men aldrig när det gäller börsnoterade bolag. Där funkar systemet. Bensäkert! Alla som säger något annat är okunniga törs jag påstå. Jag e ovanligt kaxig idag. ;-)

  ReplyDelete