11 March 2009

Väldigt tyst diplomati

SOLNA Kloka ord om UD:s prioriteringar från Lars Adaktusson i SvD. Citat:

I ljuset av Dawit Isaak-fallet borde det vara en självklarhet att det kommande svenska EU-ordförandeskapet används för att öka det politiska trycket på den eritreanska diktaturen – i själva verket blir det tvärtom.

Tjänstemän inom regeringskansliet berättar bekymrat att Sveriges viktigaste humanitära ärende i praktiken kommer att läggas på is under ordförandeskapshalvåret. Utrikesdepartementets ledning anser att det under den perioden icke är lämpligt att prioritera ett fall som rör Sveriges egna intressen.

När det som enligt allmänmänskliga och humanitära värderingar betraktas som sunt förnuft förvandlas till en fråga om diplomatisk kutym och etikett, undergrävs tilltron till utrikesförvaltningen – förtroendet för dess företrädare reduceras.

Det är allvarligare än en grovt missvisande tv-serie.

Läs mina texter om UD och Diplomaterna genom att välja kategorin "UD".

Uppdatering: Kabinettssekreterare Frank Beldrage dementerar Adaktussons uppgifter om nedprioritering, och berättar så mycket han kan/vill om den tysta diplomatin i Expressen.

/Gunilla

4 comments:

 1. DI reste in i Eritrea med sitt eritreanska pass. Myndigheterna bryr sig inte om att han har ett svenskt också. Case closed!

  ReplyDelete
 2. DI inte bara reste in i Eritrea med sitt eritreanska pass, han vistades och arbetade länge i hemlandet (där han alltså är medborgare) innan han fick problem pga sina skriverier.

  Han är alltså en eritreansk medborgare som befinner sig i sitt hemland (Eritrea). Då blir naturligtvis Eritreas svar på svenska påtryckningar att Eritrea behandlar sina egna medborgare på ett lämpligt sätt och detta har Sverige ingenting att göra med.

  Dubbelt medborgarskap är i vissa fall en stor belastning.

  I vart och ett av länderna där han är medborgare betraktas han ENBART som medborgare i detta land i enlighet med internationell praxis. Detta VET Adaktusson.

  Hade det varit ett tredje land hade de kunnat välja hur han ska betraktas. T.ex. vid utvisning har man då två länder att skicka "hem" honom till.

  ReplyDelete
 3. Anonym,

  Ja, det är givetvis ett relevant faktum som inte alltid finns med i rapporteringen. Men ingen insatt har väl trott att Eritreas regering skulle agera så här mot en person som enbart var svensk medborgare. Och icke desto mindre har Sverige ett ansvar att agera.
  Här finns en artikelidé: konsekvenser av att alltfler har dubbla medborgarskap.

  ReplyDelete
 4. >Och icke desto mindre har Sverige ett ansvar att agera.

  Ja, eftersom han är svensk medborgare.

  Men - Eritreas svarframgår av ovan:
  "Han är en medborgare i Eritrea och vad Eritrea gör med sina egna medborgare i hemlandet har Sverige inte med att göra."

  Detta är helt i enlighet med internationell praxis.

  Detta VET Carl Bildt. Det finns ingen anledning för Bildt att åka till Eritrea.
  Detta VET Adaktusson.

  Däremot borde svenska media rapportera fakta istället för att kalla honom "svensk journalist" som är fängslad i Eritrea etc.
  Han är en eritrean som är fängslad i sitt hemland.

  Undersökande journalistik: Hur är läget i Sverige då? har inte Jan Guillou suttit i fängelse för att ha avslöjat lite "statshemligheter", bara som ett exempel.

  Hets mot folkgrupp - hur många har inte dömts för detta (ett åsiktsbrott).

  ReplyDelete