14 April 2009

Blekt

NEW YORK Läs Andreas Ekströms texter om journalistpraktikanten på Sydöstran och vad som hände när hon blev hotad av en strippklubbsägare när hon var ute på jobb. Citat:
Mycket vältaligt berättar han om hur han överväger att våldta och mörda henne. Hon har allt på band. Men hennes chef, Sydöstrans utgivare Anders Hall, vill inte polisanmäla.
”Medierna” i P1 avslöjade nyligen detta fullständigt häpnadsväckande fall av ryggradslöshet hos en svensk publicist. Enligt rapporteringen i ”Medierna” menar Anders Hall att man får räkna med sådant om man ger sig in på den typen av ställe. Tidningen har inte skrivit om hur den egna praktikanten hotades. Inte gjort någon uppföljning.
Så kan inte reportern bara polisanmäla själv? Fallet är ju solklart. Nej, konstaterar hon själv, med en kompass som imponerar hos en ännu inte färdig reporter: Det är tidningens sak. Jag var inte där som privatperson.
Storyn börjar alltså, ur ett mediekritiskt och publicistiskt perspektiv, i Medierna den 4 april och får enligt Andreas Ekström sin fortsättning i Medievärlden.

Uppdatering: nu har jag lyssnat lite mer noggrant på radioprogrammet (hörde häromveckan, med ett halvt öra). Det är verkligen vidriga hot som uttalas, även om de är rätt svåra att höra (inspelningen gjord av en dold bandspelare).

Lyssna även på intervjun med praktikanten hos P4 Blekinge. Programledaren har talat med chefredaktören Anders Hall som sagt något i stil med att "det finns omständigheter som han tyvärr inte kan gå in på" som skulle omöjliggöra en polisanmälan. Praktikantreportern kommenterar fullkomligt självklart att hon undrar vad det kan vara som väger tyngre för tidningen än ett mordhot mot en medarbetare.

Sydöstran skrev om samma strippklubb för två år sedan. Det är en ganska komisk text, som visar att ägaren haft svårt med juridiken och journalistiken tidigare. Här skriver BLT om aktionen i mars.

Jag vill inte moralisera över strippklubbar (åtminstone inte här och nu), vare sig dess personal eller besökare – men om ägaren har det där språkbruket mot en journalist undrar man onekligen hur han kommunicerar med sina anställda.

SR Blekinge har gjort massvis med intressanta inslag om strippklubben. Bilder och länkar till intervjuer och inslag. Notera den sista intervjun, där ägaren betonar att han – inte apropå hot mot reportrar utan mot så kallade runkbås – absolut inte vill göra något olagligt.

/Gunilla

3 comments:

 1. Så klart borde Chefredaktören och ansvarig utgivare ha agerat.

  Finns det omständigheter som redaktörn i radiointervjun påstår som skall vara hinder för anmälan då skall han tala om det för den som drabbats.

  En från tidningen utsänd journalist skall inte behöva leva under sådana hot eller omständigheter som privatperson. Det finns ett ansvar hos arbetsgivaren.


  Leroy

  ReplyDelete
 2. Anders Hall tycker illa om vissa personer som ingår i Stinas bekantskapskrets. Dessa personer står för politiska värderingar som Hall absolut inte gillar. Därför straffar han henne, precis som han i andra sammanhang har straffat sydöstran-reportrar för deras engagemang i olika samhällsfrågor - något som tydligt framgår av artiklar i Journalisten. Till exempel.

  ReplyDelete
 3. Mycket intressant ämne!

  Har bott i Blekinge under 6 år. Aldrig beskådat sämre journalistik; som Kalle Anka i vilda västern.

  Tidningen saknar oftast källkritik och opartisk hållning (hittar på förhand på en vinkling och väljer fakta som styrker detta. Man glömmer ofta kontrollera ena källan, sväljer 100% vad andra parten har uttalat). Alltså blir journalistiken skämtsam som Kalle - laglöst in the Wild West...

  Ville inte bo i ett samhälle där det sköts vilt, så jag flyttade från länet. 99,9% BLT + Sydöstrans förtjänst efter förvrängda artiklar. 0.1% att jag ville förnya mig.

  En favvosida som förklarar morgontidningarna: http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.5665094

  Sen en favvoartikel från BLT: (inte ens ett simpelt tema som detta lyckas man med att hålla sig till fakta...)
  http://www.blt.se/nyheter/karlshamn/stal-postbil-kraschade-efter-nagra-meter(550713).gm

  Om bilen flyttat sig 3-4 meter, hur kunde då farten vara hög??

  ReplyDelete