21 April 2009

Blogger/Wordpress?

NEW YORK Jag kollar som sagt runt som en galning efter olika webbhotellstjänster, bland annat för att äntligen komma bort från Telia som jag varit så trött på i sisådär tio år. (Upptäckte häromdagen ännu en riktigt klantig grej, som en person på deras företagskundtjänst ställde till med häromveckan – eller rättare sagt var det en sak hon inte klarade att göra, nämligen att ta bort stora filer till mitt konto från servern. Antagligen för att hon inte kan ha förstått hur deras enkla webbmailtjänst fungerar. Jag upptäckte flera dagar efteråt, i sista minuten, att hon inte hade utfört detta – fast hon hade sagt att hon gjort det. Vi får se om jag orkar klaga vidare, mer än vad jag redan skrivit, eller i ett mail direkt till Telia – men det var nog droppen. Jag uppskattar i alla fall att jag fick snabb bloggrespons på mitt förra klagomål... Har inte hunnit besvara det.)

Nå, Binero (tack, O!) ligger bra till enligt Internetworlds genomgång, och One.Com (tack, S!) verkar bra för en eventuell extra domän – en separat bildspelssajt, till exempel?! – eftersom det är så billigt.

Jag ska försöka hitta den rätta kombinationen/avvägningen mellan en textbaserad (som Magnus Lintons, som jag gissar är gjord i Wordpress) och en bildbaserad sajt (som Lars Darebergs), och eventuellt köra vidare med både min amerikanska (som en rätt statisk portfolio) och en ny svensk (mer dynamisk, med allt annat), typ gunillakinn.se.
Och så gäller det att jag kan lägga upp allt själv enkelt, som hos Sitewelder. Alltså att det finns snygga wysiwyg-mallar.
Helst ska det vara bildspel och poddradio och crowd sourcing-wiki och allt möjligt. Ja, helst e-handel också, för den delen! ;-)
Nä, jag bara skojar, jag ska börja försiktigt och inte gapa för stort. Men jag måste i alla fall snabbt få upp en bra ftp-server, så att jag kan publicera bildspelen (än har jag bara gjort två, men det ger ju verkligen mersmak)!

Så Bineros kundtjänst har fått en massa frågor av mig... Men här får ni en också.

Jag undrar varför ni som bytt från Blogger till Wordpress gjort det, och om ni är nöjda?

Wordpress verkar liksom mer professionellt, men man kan integrera bildspel i Blogger. ;-) Bäst vore om man kan integrera Blogger (denna bloggs verktyg) i sin hemsida – men det går inte, eller hur?
Förmodligen gör jag om textarkivet till Wordpress. Eller startar en ny, enkel Wordpressblogg med strikta företagsnyheter... Eller något annat.

/Gunilla

Här samlar jag lite bra-att-ha-sajter i sammanhanget
Åsiktstorped: Svensk nybörjarguide till Wordpress
blogoja.se: Att installera Wordpress
Binero: Färdiga lösningar

9 comments:

 1. Om jag inte hade haft en egen wordpress-installation på brorsans server så hade jag valt http://www.tumblr.com den är både enkel och snygg.

  Det där med bildspel går säkert göra med wordpress. Det finns massa plugins som kan göra allt möjligt.

  ReplyDelete
 2. Jag kan inte påstå att jag är konspirationsteoretiker direkt, men Google äger Blogger. Och Gmail. Och en massa andra saker jag använder. Det blir lite för mycket kontroll av mitt lilla jag av ett företag för att jag ska tycka om det. Bara av den anledningen skulle jag välja Wordpress.
  Wordpress känns mer utbyggnadsbart i längden. Det finns tusentals färdiga mallar på nätet, gratis eller billigt.
  Jag läste nybörjarguiden du länkar till. Den känns onödigt krånglig med alla ord ...
  Gör en egen "lekblogg" hos wordpress för att pröva!
  Själva uppladdningen av egen wordpress kan du med största sannolikhet få hjälp med av ditt framtida webhotell.

  Vad har du för krav på ditt bildspel på en websida? Format? Storlek? Med tanke på att du har Mac har du ju redan bra verktyg för skapandet.

  ReplyDelete
 3. Jag kör med Wordpress både på min hemsida och till bloggen. Hade Blogspot tidigare och tycker inte att skillnaden är stor när det gäller bloggandet, men det är ett plus att man kan lägga upp flera olika sidor på sin blogg.
  Har iofs haft turen att få en webbdesigner till pojkvän som har fixat min hemsida, men den bygger helt på Wordpress system. Pojkvännen är såld på Wordpress, och just detta att man kan lägga till olika plug-ins och mallar (som talarna här ovan nämner) gör Wordpress väldigt bra också i mina ögon.

  ReplyDelete
 4. Mathias,

  Hade inte hört talas om Tumblr, gulligt program! Hm, får nog räcka med bloggar och Twitter just nu... Men har du något tips om en bra Tumblr-sajt som någon har?

  Pipopp,
  Lekblogg är en utmärkt idé, särskilt som bildspelen än så länge är på ett lekstadium -- inga professionella grejer, precis, utan för privat bruk.

  Bildspelen gör jag i ett program som heter Soundslides. Används i professionella sammanhang, av många dagstidningar. De skapas i olika format (för bloggar, sajter etc).

  Lisa,
  Tack, ska kolla er sajt!

  ReplyDelete
 5. Lisa,


  "Kolla er sajt ur ett publiceringsperspektiv", menar jag förstås, innehållsmässigt har jag ju åtminstone sporadisk koll!

  ReplyDelete
 6. Pipopp,

  Jag läste någonstans, minns inte var, att Soundslides var anpassat för Blogger och inte för Wordpress-bloggar. Men nu ser jag att det finns massor av plug-ins för att få det att funka!
  http://wordpress.org/extend/plugins/wp-soundslides/

  Och ett av mina tilltänkta webbhotell, Binero, har en betydligt enklare instruktion för att ladda upp Wordpress.

  ReplyDelete
 7. Korrigering: Wordpress + Soundslides = sant om man har en egen domän, inte annars.
  http://support.soundslides.com/index.php?pg=kb.page&id=71

  ReplyDelete
 8. Wordpress kan jag hjälpa dig att installera free of charge. Det finns drösvis med gratis plugins och stylesheets. Vill man customize får man börja pilla och trixa, men om nöjer sig med något färdigt går det på ett kick.

  ReplyDelete
 9. "På ett kick" låter superbra, Oivvio! Nu har jag fått två nya domäner registrerade, väldigt spännande. Jag ska testa med Wordpress, men återkommer gärna om jag inte fattar hur jag kommer igång ;-)

  ReplyDelete