26 April 2009

En tiger i Vita huset

NEW YORK Här är en fin bild på när Barack Obama tar emot Thomas Nordegrens svärson i Vita huset.

/Gunilla

6 comments:

 1. Hej!

  Apropos Vita huset, så har jag en fråga som jag funderat så mycket på att jag inte kan kan skriva på min uppsats (typ).
  En vän till mig var i Wshington för ett tag sedan och kom hem och sa att Vita huset är mycket mindre än vad man tror.
  Då frågade jag hur stort det var, och hon svarade att det inte är större än UB i Lund.
  Då blev jag paff, för om nu detta är sant, så förändras min amerikanska världsbild. Jag har alltid föreställt mig det som jättestort, men när jag tänker efter brukar det ofta filmas ovanifrån eller långt bortifrån.

  Hur stort eller litet är det egentligen? Jag är så nyfiken...

  ReplyDelete
 2. Tänker man på själva den centrala byggnadskroppen, den som man ser på alla bilder, så är nog UB (eller universitetshuset) i Lund en rätt bra jämförelse - men då ingår inte de två flyglarna, och det är ju i den allbekanta "West Wing" som det ovala rummet och påresidentens övriga tjänsterum finns. Men stort som, eh, Versailles är det under inga förhållanden, eller hur Gunilla?

  http://en.wikipedia.org/wiki/West_Wing

  ReplyDelete
 3. Haha, vad får er att tro att jag skulle ha koll på vare sig UB i Lund eller Vita huset i Washington?! Fråga Tiger!

  ReplyDelete
 4. Tja, om man får känslan av att Vita huset är i minsta laget, så beror det väl på att man liksom förknippar det med världens största presidentmakt och tycker att husets storlek liksom borde följa på det... Men det är ju trots allt bara ett litet residens från tidigt 1800-tal.
  Vet inte om man kan tolka in något intressant på temat makt/arkitektur där, t ex att den amerikanske presidenten inte skulle behöva vara så himla mycket förmer än sina undersåtar, som de franska konungarna kanske ville markera att de var. Värt att undersöka!
  Visst får man en känsla av "var det inte mer/större?" när man står där, men om det är värt att förstöra sitt uppsatsarbete med att grubbla över är en annan sak! ;-) (Själv förstör jag mitt arbete med att läsa tråden om Gamla stan-morden m m, så jag är inte bättre jag...)
  Utan att direkt ha tänkt på saken på plats skulle jag kanske säga att Vita huset är i klass med Arvfurstens palats i Stockholm (alltså UD:s huvudbyggnad)?
  Kolla på Google Earth om du kan, Cajsa!

  ReplyDelete
 5. Jag får tacka för hjälpen!
  Min nya världsbild lägger sig nu tillrätta... Som universitetshuset då, vingarna ej medräknade.
  Det är konstigt ibland, vilka grejjer man kan gå och grunna på.
  Google Earth var ju jättekul!
  (Och jag har också varit på Flashback och läst om händelserna i Gamla Stan. Jag vart helt fascinerad, men det tog ju jääättelång tid att läsa igenom allt!).

  ReplyDelete
 6. Framför allt så _tar_ det jättelång tid att läsa igenom, så fort man tror att man läst klart har det kommit tjugo nya inlägg! (Fast jag har inte läst hela tråden, tror jag hoppade in först i lördags -- så jag slapp alla spekulationer om AD.) Brottsplatsen är "halvvägs till Konsum" för mig, jag går förbi där flera gånger i veckan när jag är i Stockholm, så det är klart spännande.

  Google Earth är nog en så bra arbets- (och uppsatsskrivar-)flykt att jag knappt vågar öppna det!

  ReplyDelete