01 April 2009

Figge och Jalle –TV-historia!NEW YORK Andreas Ekström har möjligen rätt i att minnesporträttet av Jarl Alfredius i gårdagens Aktuellt var på tok för långt för en halvtimmes nyhetssändning... Strax över tio minuter, var det! Förvisso fantastisk TV-historia, med Sarajevo-sändningarna, en studiointervju om Estonia och mycket annat – men där fanns en del så kallde darlingar i form av exempelvis änder...


Nå, jag fick i alla fall en kort känslomässig attack av ovanligt slag, när jag såg Alfredius läsa upp nyheterna den 11 september 2001. (Då jag, för er som inte vet, var på Manhattan och stack ner mot Ground Zero – det vill säga till skillnad från alla andra i hela världen satt jag inte och såg på TV-sändningarna den dagen, utan hade en *spännande och rolig dag full av utmaningar* som jag får berätta om någon annan gång. för er som inte redan har hört/läst storiesarna.) Så det kanske behövdes lite gulliga fåglar och Valborgsmässosång.Titta nu på fotografiet ovan, från Jarl Alfredius tid som reporter på Ekot – vilket han var innan han kom till Aktuellt. Det är lätt att se att det är han som står längst till höger på bilden. Men vem står en liten bit därifrån, i skägg? Jo, det är ju Erik Fichtelius, som ju länge jobbade på Ekot! Väldigt roligt.
Jag försöker identifiera fler Ekot-medarbetare, men har hittills bara lyckats säkert känna igen utrikesreportern Bengt Therner (ljus skjorta, sjua från vänster). Troligen är det Bengt Bylund som står i mitten, i rutig skjorta. Jag avstår från att skriva ner mina mindre kvalificerade gissningar – men fyll gärna i, ni som kan.

Här är en inzoomning på Erik "Figge" Fichtelius och Jarl "Jalle" Alfredius:På tal om Erik Fichtelius. Jag kan inte låta bli att lägga in en bild från det fantastiska TV-programmet om när han 1975 – några år innan skägget anlades – skulle lära oss barn tillverka så kallade strumpfilurer:

Det är jättekul, men jag klarar inte av att se hela det 26 minuter långa inslaget... Det är bara för mycket! (Tilläggas kan att jag, som de flesta JMK-studenter, haft Erik Fichtelius som gästföreläsare i TV- och intervjuteknik – ett föreläsningsupplägg som senare blev denna bok. Mycket bra! Då visste vi ingenting om detta med strumpfilurerna.)Så här såg samme Fichtelius ut igår när han kommenterade sin Aktuellt-kollegas förtida död:


Tjugotvå år som nyhetsankare i TV (Alfredius, alltså)! Det är verkligen en prestation.

/Gunilla

2 comments:

  1. Han var otroligt stilig, Jarl. Både som ung och som lite äldre.

    ReplyDelete
  2. Ja, verkligen! Han blir enormt saknad.

    ReplyDelete