01 April 2009

Strange, indeed (Buckingham Tea Party)


NEW YORK Jag måste säga att jag ännu inte vant mig vid att Barack Obama faktiskt är USA:s president. Inte för att jag hörde dem till som trodde att han aldrig kunde vinna valen i fjol, tvärtom – men det känns ändå helt osannolikt att se honom dyka upp i London som ... USA:s president.
Det var bara det jag skulle skriva!
Bilden ovan är ett citat från Aktuellts sändning ikväll, med anledning av G20-mötet i London.

Uppdatering: Den här scenen, från samma inslag, är förstås helt otrolig!


Kolla på skillnaderna i längd och hållning hos det amerikanska presidentparet respektive det brittiska kungaparet. OK, det har att göra med ålder och fysik, men är ändå det mest uppenbara.

Men sedan ... om man tänker på vad de representerar symboliskt... Drottning Elizabeth, den främsta representanten för brittiska kronan och kolonialmakten/imperiet, respektive president Barack Obama, son till en getaherde och undersåte i den brittiska kolonin Kenya, och hans hustru Michelle, uppvuxen i det ruffa södra Chicago och ättling till en släkt av slavar i South Carolina, en delstat som för övrigt fått sitt namn efter den brittiske konungen Charles och som ingick i den grupp av 13 delstater som först bröt sig loss från den brittiska överhögheten... Och nu möts de på Buckingham Palace och dricker te, eller vad de nu gjorde. Tanken svindlar, åtminstone lite!


Detta är Hu Jintao och Barack Obama. Relationerna Kina-USA får vi säkert anledning att återkomma till.

/Gunilla

4 comments:

 1. Som diplomat är Obama helt överlägsen sin föregångare och han kommer att lyckas ofantligt mycket bättre eller om man vill vara krass. Sämre går ju nästan inte att vara.

  Sedan när det gäller brittiska kungahuset så reagerade jag med över att Obamanerna var så långa och hade så fin hållning i relation till drottningen. Samma i Sverige att kunga huset är väldigt korta. Även i Småland är folk kort och det beror på ......

  ReplyDelete
 2. Fast visst har Charles också hamnat litet längre bak i bild än Michelle? Jämför man axlarna och ansiktet så verksr han stå längre bort på fotografens siktlinje. De är faktiskt nästan på millimetern lika långa, medan Elizabeth är mnodesta 1.63 enligt IMDB, som brukar vara välunderättade på sådant.

  ReplyDelete
 3. Magnus,

  Det är ju inte prins Charles, utan drottninggemålen Prince Philip... Men visst, han står längre bak, och han kröker lite på ryggen. Så det är en orättvis jämförelse.
  Sedan ser väl en kvinna som är t ex 180 cm lång (fiktivt exempel, jag har ej kollat Michelle Obamas exakta längd men gissar att hon är längre än så) längre ut än en man som är 180 cm lång...

  ReplyDelete
 4. Ooops, jo, klart att det är prins Philip! och självklart kan Michelle (som är just 180 cm) ha ökat på sin längd en aning med det hon har under sulorna, förutom en stilig hållning

  Jan Stenebck kommenterade en gång ett program där en platådojad Camilla Henemark intervjuade politiker och affärsmän med "Pelle /en av hans tv-direktörer/ fattar ingenting, det är ju meningen att hon ska vara huvudet högre än gubbarna!" :D

  ReplyDelete