Här är Metro Teknik-artikeln om företaget som han hade sett. Det är intressant läsning – inte minst apropå deras uppenbarligen framgångsrika affärsmodell att ge bort grundversionen av programvaran gratis. Här är företagets blogg.
Jag gillar företag som har gedigen akademisk uppbackning i form av en doktorsavhandling. :-) Ekonomie doktor Martin Andersson:
– Projekttänkandet utvecklades i försvarsindustrin i USA på 50- och 60-talet. Då hade man kanske fem år på sig att utveckla något, som en missil, och en hög med dollar. Idag är allt annorlunda, det handlar om uppdrag som ska utföras, och de ändras ofta under tiden.Tänk, vad mycket intressant som härrör från den amerikanska försvarsindustrin – det är onekligen fascinerande! (Fast Internet kommer till skillnad från mycket annat enbart från den amerikanska universitetsvärlden, eller hur?)
Jag kollar dock nu lite på Bento och ska gå på Apple Stores workshop om detta inom kort – "en databas som tar oss med storm", skrev MacWorld om programmet, och dess pris är synnerligen trevligt, cirka 375 kronor.
Det är förvisso inte gratis, men kanske lättare att ta till sig på egen hand än ProjectCompanion som verkar rätt avancerat (och inte särskilt mackigt...). Bara sloganen "So cool, so easy, so organized" är ju oemotståndlig... Haha.
Jag tror att en korsning av Bento och ProjectCompanion, om det funnes, vore perfekt för mig. Vad jag behöver är inget avancerat – utan bara något snäppet mer professionellt än att ha alla idéer snurrandes runt i huvudet och under några rubriker på min "att göra-lista". En utveckling av Bentos grundläggande mallar vore i alla fall bra...för jag har ännu inte sett något där som känns helt klockrent för ändamålet.
Och jag är helt öppen för möjligheten att jag egentligen inte alls behöver något IT-stöd/idea management-verktyg, utan bara surfar runt på nätet för att slippa ta itu med andra saker (såsom att skriva artiklar...). Så kan det vara!
För innan min kollega/kompis K bad mig om tips på bra programvara hade jag faktiskt inte haft minsta tanke på att jag skulle behöva något sådant!
Men när jag funderat över detta nu har jag dock kommit att tänka på det radioinslag som hon gjorde härifrån USA för Medierna för en tid sedan, och som jag skrev om här.
Där sades ju att journalister måste lära sig så kallad "community management", det vill säga att lära sig leda en massa barfotagrävares arbete via nätet. Så det vore nog bra att hitta programvara som kan tänjas åt det hållet också, vid behov.
I första hand kommer jag dock att pyssla med ensamgräv. Har precis satt igång med ett nytt, spännande projekt, en sak jag ska luska lite i och som förhoppningsvis resulterar i en resonerande, samtidshistorisk artikel någonstans frampå höstkanten (i bästa fall även ett och annat avslöjande!).
Och plötsligt...så dyker det upp inspirerande länkar på detta tema lite varstans.
Exempelvis fick jag just tips om en ny entreprenörsutbildning på Birmingham City University, som är tänkt att lära ut modeller för journalister att använda på nätet.
An MA in Freelancing and Journalism Enterprise will run from September (subject to validation) looking at how to engage the audience in a digital world; relevant traditional skills; and using new media projects to make money.Jag har alltid varit lite skeptisk till kurser i just frilansjournalistik, men detta vore ....hmmm...åtminstone delvis en utbildning for mig.
The course is aimed at recent journalism graduates, or working journalists, who are looking to build a freelance career or create their own journalistic enterprise, Sue Heseltine, programme director and BCU senior lecturer, told Journalism.co.uk.
"The course will provide them with skills in online journalism and social networking, and also help them to become more entrepreneurial in their approach and outlook, so that they are more able to sell themselves and their ideas," she said.
Den kostar för mycket för att jag ska söka den, drygt 50 000 kronor, och är kanske mer till för journalister utan förkunskaper i frilansande eller sociala medier. Jag är heller inte ute efter ännu en Masters-utbildning. En veckolång variant av detta vore lagom för mig, och det finns säkert något skräddarsytt i den vägen. Men man kanske ta till sig en del av vad de pysslar med genom osmos!
Och för den som är intresserad av att gå en brittisk påbyggnadsutbildning i journalistik – Birmingham tycks ha ett rejält utbud av intressanta kurser.
Så dök länken till sajten/bloggen Podcast for Freelancers upp. Och här finns så mycket bra tips och länkar till just sådant jag funderat kring under våren att jag blev alldeles vimmelkantig... Jag återkommer säkert med tips därifrån!
/Gunilla
Du borde kolla på någon av webbtjänsterna som finns för projekthantering. Bäst gillar jag nog Backpack (http://backpackit.com/).
ReplyDeleteBra tips! Backpack verkar jättebra, det lilla jag sett hittills – och till skillnad från ProjectCompanion "Macigt".
ReplyDeleteJag jobbar mest från en enda dator (behöver alltså inte logga in lite här- och varifrån) och sällan med andra personer, så lite overkill vore det kanske - och jag borde undvika att dra mig på en månatlig utgift. Samtidigt som deras gratisvariant, med upp till fem sidor, nog är lite för klen.
Men det är helt rätt upplägg – snyggt och enkelt. Deras demo med planering av en resa till Chicago gav mersmak, sådana reportagereseplaneringsverktyg vore något för mig. Jag ska absolut testa!
Det vore kanske också något för Korrespondenterna, vi är ju 12 personer som kan dela på kostnaden.
Via Backpack hittade jag även andra verktyg som jag ska kolla in: Basecamp och Highrise.
Sedan finns ju Google Apps.
Dessutom hittade jag denna introduktion till projekthantering på svenska:
http://www.xtremecreator.com/2009/03/10/guide-basecamp
http://www.xtremecreator.com/2009/03/11/du-behover-ett-projekt/
så nu går min projektledarhjärna på högvarv...
Tack, Pierre!
Oj, det finns ju massor! Nu upptäckte jag t ex Things:
ReplyDeletehttp://www.macapps.nu/produktivitet/things
Pivotal Tracker:
ReplyDeletehttp://www.pivotaltracker.com
Backpack är ju som sagt kalas om man är flera som ska samarbeta kring något.
ReplyDeleteFör mina frilansprojekt använder jag OmniFocus (ganska fokuserat kring David Allens Getting Things Done metoder). Extra plus för att det finns en iPhone-version, men det gäller ju Things också.
Sen *behöver* man ju inte alltid krångla till det med extra programvaror – ofta kommer man långt med listor i vanliga textdokument.
Textdocumentlistor? Vafan säger du? Excel rules!
ReplyDeleteAllvarligt talat, så kommer man väldigt långt med ett antal flikar i en excelfil - länka fram och tillbaka och med vettig kolumnhantering kan man filtrera allt möjligt. I er värld vilka uppslag och sökord som är gemensamma för olika rader (projekt, idéer, hugskott).
Pierre,
ReplyDeleteDu har rätt i att man inte behöver krångla till det med särskilda program. Jag har hållit på i 14 år utan. Men jag tror att det är lite som ett nyårslöfte – en bra anledning att ta nya tag... Och så inser jag att ett datorprogram kan göra mängder av saker som inte funkar med en vanlig lista. Vi får se vad det blir av allt.
Michael,
Excel är nog inte så dumt, men jag tror inte det är optimalt för det jag behöver göra. Vill inte dissa Excel, och jag har använt det lite för att hålla koll på mitt kassaflöde och för min årsredovisning 2007, men tycker det är aningen för krångligt för mig -- t ex när man behöver kasta om ordningen på saker och ting. Så har jag heller aldrig fått någon rejäl utbildning i det...
OmniFocus:
ReplyDeletehttp://www.omnigroup.com/applications/omnifocus/
http://www.projectwizards.net/en/products
ReplyDeletehttp://www.literatureandlatte.com/scrivener.html
ReplyDeleteMindManager:
ReplyDeletehttp://www.mindjet.com/products/uses/default2.aspx
Även på svenska:
ReplyDeletehttp://www.mindmanager.se