01 July 2009

Michael Jackson som mediekritiker

STOCKHOLM 1993 besökte Oprah Winfrey Neverland, och gjorde en lång och enligt uppgift oredigerad intervju med Michael Jackson – då den första TV-intervjun på 14 år! Samtalet som visas i klippen nedan finns transkriberat här och innehåller en hel del intressant mediekritik. (Läs mer om programmet här.)

Trots att Jackson här framstår som relativt sund och trots att han tillsammans med Winfrey försöker slå sönder de dåvarande mediemyterna om honom, och trots att programmet sågs av en mångmiljonpublik, lyckades han knappast. Många av myterna levde vidare, och fick hela tiden näring av nya mer eller mindre sanna stories; skapade av Jackson stab och av andra. Jag återkommer med länkar till några skribenter som skrivit om detta; tipsa gärna om bra texter.

Och den queer-artikel som jag efterlyste häromdagen fick jag på planet hit, Jonas Gardells i Expressen om hur eftervärlden försöker göra Michael Jackson till "normal". En annan, från 2007, är Fredrik Strages "Michael Jackson har lyckats med det andra popkameleonter bara drömmer om" i DN.

/Gunilla


slutet

/Gunilla

No comments:

Post a Comment