28 August 2009

Guillou och Helin (ja, igen!)

NEW YORK Lasse Winkler är svaret – det bästa hittills, i alla fall – på mina önskningar att någon etablerad och respekterad publicist med en dito plattform, i det här fallet branschtidningen Svensk Bokhandel, ska ta itu med att kritisera Jan Guillou på ett sakligt och initierat vis.

Fast allra bäst vore ju om en reporter/intervjuare (gärna Winkler själv) toge sig an Guillou genom en intervju vid ett personligt möte – inte bara krönikörer, kolumnister, bloggare och andra tyckare. Som jag efterlyste i mars i en lång snyltbloggning hos Vassa Eggen (se kommentarfältet). Se även vad Isobel skrev då.

Men Winkler sluggar som han ska, liksom häromveckan (vilket jag skrev om här). Jag hade missat att Jan Guillou totade ihop ännu en Aftonblads-krönika om Hypnotisören den 16 augusti, i vilken han hävdar ungefär samma sak som i P1 Studio Ett den 14 augusti (se länken ovan där jag transkriberat intervjun) – men dessutom passar på att rakt ut kalla Jonas Axelsson på Bonniers för "svindlare".

Det är läge för en förtalsanmälan mot Aftonbladet, faktiskt. Man ska inte utan vidare kunna använda en dagstidningskolumn för att anklaga folk för brott på det sättet! I vilket fall som helst är det usel publicistik.
Om någon rättskunnig skulle läsa detta får vederbörande mer än gärna reda ut hur tryckfrihetslagstiftningen och förtalsmål krockar här, och om Guillou verkligen är på säker mark (kanske skriver han i vetskap om att Axelsson inte skulle agera?).

Citat ur Winklers text i Svensk Bokhandel (28 augusti) /mina markeringar/:
"Jag har inga barn ihop med Jonas Axelsson eller Bonniers och var och en får hysa vilka åsikter de vill om dem. Men man bör, som journalist, vara ytterst noggrann med det förtroende som kommer med jobbet. Saknar vi fakta, kunskap och sinne för proportioner bör vi till exempel inte skriva krönikor i Aftonbladet.
De här två
krönikorna är genomgående insinuanta, oinformerade, illa tänkta och intellektuellt under­måliga."
(– – –)
"På liknande, oinformerade, sätt kommenterar Jan Guillou författarna till boken, Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril, deras motiv och flera andra aspekter runt lanseringen av boken och Bonniers arbete.
De här krönikorna är försåtliga. Jan Guillou använder som alltid en intellektuell ton som gör att hans resonemang ser starkt ut. Men ingenting i dessa två krönikor är faktaunderbyggt."
När debaclet kring Inälvs-gate lagt sig hoppas jag att Jan Helin tar till sig av kritiken inte bara om kulturredaktionens publicistik, utan även ser över hur han låter Guillou bedriva försåtligt verbalt krypskytte mot sina förlags- och författarkonkurrenter vecka efter vecka.

Lasse Winkler har erbjudit Jan Guillou att gå i svaromål i Svensk Bokhandel.

/Gunilla

P S Nu fick det bli en Guillou-etikett i alla fall. Jag har fixat så att den finns i äldre inlägg också.

1 comment:

  1. Usel publicistik? I Aftonbladet? Du skämta mig aprilo!

    ReplyDelete